Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2019

Mies van Hout : Dit is mijn papa!

door Sofie Brants

2+ - Het is intussen algemeen geweten dat de boeken van Mies van Hout kinderen iets willen bijbrengen. Haar boeken over gevoelens bij jonge kinderen worden wereldwijd gelauwerd en verkocht. Dit is mijn papa! is een nieuw boek in de reeks educatieve kartonboeken voor peuters. In dezelfde stijl verscheen eerder ook Van 1 tot 10 (2018), een boek dat kinderen leert tellen aan de hand van dierenkenmerken. Beide boeken worden uitgegeven in een vierkant formaat met stevige en glanzende kartonnen pagina’s.  
 
Dieren als personages komen regelmatig terug bij van Hout. Een boek over vaders en hun kinderen in de dierenwereld is op zich weinig vernieuwend, maar het interactieve aspect biedt een meerwaarde en maakt dat dit boek zich kan onderscheiden in het reeds overweldigende aanbod. Het concept is een eenvoudig principe van vraag en antwoord: op de linkerpagina staat een jong dier dat zich afvraagt wie zijn papa is. Op de rechterpagina kan de lezer kiezen tussen vier verschillende papa’s. Het antwoord volgt op de volgende dubbele bladzijde met een vrolijk en aandoenlijk tafereel tussen vader en kind. Het uitroepteken bij de titelzin staat symbool voor het enthousiasme van het jonge dier om de juiste papa mee te delen aan de lezer. Dit geeft spontaan zin om mee te doen en maakt het boek uitermate geschikt om samen te lezen.  
 
Mies van Hout is bekend voor haar kleurrijke tekeningen in oliepastelkrijt. Anders dan in onder meer Vrolijk (2011) kiest ze in dit boek niet voor een overwegend zwarte achtergrond, wat het boek aantrekkelijker maakt voor de jongste kinderen. De robuuste illustraties in warme kleuren passen goed bij de vertederende beelden tussen vader en kind. De dieren in verschillende vormen doen denken aan de illustraties uit haar Kiekeboe flapboekenreeks (2017).
 
Hoewel Dit is mijn papa! een boek is voor peuters, zijn de opgaven niet altijd voor de hand liggend. Van Hout weet kinderen uit te dagen met strikvragen en instinkers. Door bij de bever vier gelijkaardige knaagdieren als mogelijke papa’s voor te stellen die allemaal wel iets weg lijken te hebben van het jonge dier, leert ze kinderen actief op zoek gaan naar details. Het boek schetst bovendien de evolutie van dieren in de natuur. Zo stamt het rupsje af van een prachtige vlinderpapa en heeft de kikkerdril een statige kikker als vader.  
 
Er zit ook heel wat humor in. Bij de jonge egel wordt bijvoorbeeld een cactus vooropgesteld als mogelijke vader. De gekste vader heeft de auteur echter bewaard voor op het einde, waar een mensenvader zich heeft vermomd als beer.
 
Dit is mijn papa! is een uitdagend kartonboek voor de allerkleinsten dat op een speelse manier aantoont dat de identificatie van kinderen met hun papa niet enkel gebaseerd moet zijn op het uiterlijk, zeker niet als voorwaarde om gezellig samen te kunnen zijn.
 
Mies van Hout: Dit is mijn papa!, Gottmer, Haarlem 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789025771089. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri