Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Jacques & Lise : Als sneeuw voor de zon

door Sofie Brants

6+ - Als sneeuw voor de zon is het vierde prentenboek van illustratorenkoppel Jacques Maes en Lise Braekers, die inmiddels al twee Global Illustration Awards, één nominatie van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury en het ontwerp van het campagnebeeld voor de jeugdboekenmaand in 2019 achter hun naam hebben staan. Net zoals hun eerste soloproject Oskar (2016) is dit opnieuw een beeldverhaal zonder tekst.
 
Het verdwijnen is een centraal thema in het boek en dat wordt al meteen duidelijk op de cover: de titel in reliëf smelt toepasselijk weg in de achtergrond en de skiër wordt één met de wolkenmassa. Het verhaal begint met dezelfde skiër die halsbrekende toeren uithaalt. Wanneer hij na een mislukte stunt zijn ski's wil oprapen, lijken deze door de sneeuw te vallen. Het volgende beeld toont de sneeuwvlakten nu als wolken in een wereld op aarde zoals die door ons gekend is. Fantasie en interpretatie als stimulans hebben steeds een belangrijke rol gekregen in het werk van Jacques & Lise. De inspiratie voor dit boek ontstond in een vliegtuig, tussen de wolken, in combinatie met een ervaring van verlies bij beide auteurs.  
 
De ski's lijken een eigen leven te leiden en glijden gedecideerd naar de voordeur van een alleenstaand huisje in het berglandschap. Terwijl de skiër naarstig het spoor van zijn latten volgt, neemt de bewoonster van het huis de ski's in bewaring. Pas later wordt duidelijk dat de man geen vreemde is voor de vrouw, wier geliefde verongelukte in een ski-ongeval. Door het zien van hun huwelijksportret, zijn eigen doodsprentje en zijn skilatten vindt de man ook zijn geheugen weer terug. Dit resulteert in een hartstochtelijke kus tussen beiden, vormgegeven in een prachtige illustratie op een dubbele pagina.  
 
Jacques & Lise weten als geen ander de kijker te begeesteren met hun beelden. Ook in dit boek bepalen slechts enkele kleuren in verschillende tinten de toon. De verbeeldingskracht en vrije interpretatie van het kleurgebruik zorgt er bovendien voor dat de personages en hun omgeving voortdurend wisselen van tint. Een leuk en welgekozen detail is de hond van de vrouw die op nagenoeg elke pagina terugkomt.  
 
Het afscheid is onvermijdelijk: de man heeft gevonden waarnaar hij op zoek was en keert terug naar de wereld die nu zijn thuis is, boven de wolken. Zijn sjaal, die eerder nog de twee geliefden verbond in hun innige omhelzing, blijft als herinnering bij de vrouw. De laatste verzameling illustraties is geruststellend en toont een gelukkige vrouw in de sjaal, samen met haar hond. Het besef dat haar man gelukkig is waar hij nu is, primeert op het gemis.  
 
Niets tart de menselijke weerbaarheid zoals een verlieservaring. Anders dan in de meerderheid van de kinderboeken over rouw doet dit boek eer aan de uiterst persoonlijke beleving van verlies door geen woorden te gebruiken en de lezer het verhaal zelf te laten invullen. Dit doet echter niets af aan de informatieve waarde van het boek: Jacques & Lise slagen erin om een hoopvol beeld te schetsen in het creëren van evenwicht tussen het loslaten en het koesteren van herinneringen aan een dierbare. Als sneeuw voor de zon is een vertederend en breekbaar verhaal dat nog lang blijft nazinderen, zowel in de realiteit als in de verbeelding.  
 
Jacques Maes, Lise Braekers: Als sneeuw voor de zon, Van Halewyck, Kalmthout 2019, 40 p. : ill. ISBN 9789463830768. Distributie Pelckmans  
 
De illustratie-expo Jacques & Lise: Verbeeld door twee is nog tot 4 januari 2020 gratis te bezichtigen in Bibliotheek De Krook in Gent. 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri