Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Rébecca Dautremer: Middag

door Jen de Groeve

6+ - Vorig jaar vertelde Rébecca Dautremer in De rijke uren van Jacominus Gainsborough over het wel en wee van een konijn, over de ups en downs van een welgevuld leven, van zijn geboorte tot zijn dood. Er zat blijkbaar nog stof in het aaibare beestje, want in Middag licht Dautremer nu een speciale dag in Jacominus’ leven uit. Het is een volumineus werk geworden, van meer dan 200 pagina’s, terwijl de verlopen tijd slechts enkele uren telt. Jacominus wacht in de haven op zijn Douce, want hij heeft haar iets belangrijks te vertellen.  
 
Jacominus volgt haar in gedachten op haar weg, ziet op welke plekken ze voorbij zal komen, bedenkt wie ze mogelijk allemaal tegenkomt, spoort haar aan om wat sneller te gaan want de klok tikt, denkt dan aan de tegenslagen die ze mogelijk heeft waardoor ze niet op tijd zal zijn…Het is één lange mijmering die de lezer langzaam door drukbevolkte decors leidt die zich bladzijde na bladzijde ontvouwen.  
 
Een verhaal kun je dit niet noemen en het is ook talig niet zo boeiend of meeslepend dat je aan het boek gekluisterd blijft. Wat wél intrigeert zijn de uiterst fijne lasergesneden illustraties. Op elke bladzijde zijn een paar elementen van een decor uitgesneden, die in combinatie met de achterliggende pagina’s een tafereel vormen. Een tafereel dat zich slechts heel geleidelijk aan laat ontsluieren, omdat met elke bladzijde die je omslaat, iets zichtbaar wordt dat eerder verborgen bleef.  
 
Zo wandel je als het ware met Douce (die zelf pas helemaal op het einde in beeld komt) mee, vanuit haar huis, door de tuin, de stad in. Je slaat met haar straten in, draait een hoek om, loopt door een poortje, langs het marktplein… Met elke stap die zij zet, en met elke bladzijde die jij omdraait, kom je wat dichter bij het doel dat je heel in de verte ziet opdoemen.  
 
Middag is eerder een boek om in te kijken dan om te lezen. De techniek van laser cuts maakt de langzame voortgang van de wandeling zichtbaar en heel mooi is dat je zo mee het trage tijdsverloop ervaart dat het lange wachten voor Jacominus meebrengt. Dautremer gebruikte al eerder lasergesneden prenten in Het kleine theater van Rébecca, waarin ze je meeneemt op een reis door haar oeuvre. Allebei zijn het prachtige, maar uiterst delicate boeken en alleen veilig in handen van voorzichtige lezers.
 
Rébecca Dautremer: Middag, Davidsfonds/Infodok, Leuven 2019, 212 p. : ill. ISBN 9789002268984. Vertaling van Midi pile door Edward Van de Vendel. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri