Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2020

Peter Wohlleben: Het geheime leven van dieren. Op ontdekkingsreis door de natuur

door Eline Van laethem

Overal rondom ons leven dieren, maar velen verstoppen zich zodat we ze niet allemaal even gemakkelijk kunnen bestuderen. Peter Wohlleben, boswachter in de Eifel en auteur van de internationale bestseller Het verborgen leven van bomen (Lev, 2019), vindt het de moeite waard om op ontdekkingstocht te gaan, zodat we meer te weten kunnen komen over het verrassende leven van ‘doodgewone’ dieren.
 
Het geheime leven van dieren is opgebouwd uit losse thematische hoofdstukken, die willekeurig gekozen lijken te zijn, maar wel allemaal iets relevants vertellen over het leven van dieren. We lezen onder andere over de plaatsen waar we dieren kunnen spotten, de taal die dieren gebruiken en wat dieren doen wanneer ze in gevaar zijn. Aan de hand van deze onderwerpen toont Wohlleben onder andere aan dat dieren vaak lijken op mensen. Ook dieren kennen angst, kunnen dromen en maken vrienden.  
 
De meeste dieren zijn schuw, vooral de grote, daarom raadt Wohlleben ontdekkingsreizigers aan klein te beginnen. Op bijna elk grasveld kruipen mieren rond, na regen komen slijmerige naaktslakken naar boven, en als je een stuk aarde in het bos observeert, vind je meteen kevertjes, spinnen en pissebedden. Het vinden van grotere dieren zoals herten of vossen is moeilijker, maar Wohlleben geeft tips mee om ze toch te leren kennen. Zo maken marters en vossen graag ‘s nachts een wandelingetje in de stad. Wie reeën of hazen wil ontdekken in het bos moet vooral heel veel geduld hebben. <br /> 
Wohlleben vertrekt vaak vanuit eigen ervaringen; hij vertelt welke fascinerende dingen hij heeft ontdekt tijdens zijn ontdekkingsreizen, wat zorgt voor een gemoedelijke, niet-belerende sfeer. Naast informatieve passages creëert de auteur ook genoeg interactiviteit door tips en quizzen in het boek te verwerken. De tips zijn bondig maar voldoende uitgewerkt zodat kinderen ermee aan de slag kunnen. Zo lezen we instructies om een insectenhotel te maken, leren we hoe we meer natuur in de stad kunnen brengen via zaadbommen, en worden we aangespoord om eerst naar een asiel te gaan wanneer we beslissen om een huisdier in huis te nemen.  
 
In tegenstelling tot wat de kaft doet vermoeden, zijn het niet tekeningen die centraal staan in het boek. De pagina’s worden voornamelijk ingenomen door foto’s – van de dieren en van Wohlleben zelf die dingen uitlegt aan kinderen. Dit maakt het voor de lezer die beslist om zelf op ontdekking te gaan, makkelijk de dieren in het echt te herkennen. De realistische beelden worden bijgestaan door getekende diertjes en planten in de hoeken van de pagina’s, wat zorgt voor een vrolijke noot.  
 
Op een begrijpelijke en onderhoudende manier brengt de auteur kennis over, rapporteert hij over zijn eigen ervaringen en vertelt hij fascinerende feiten. De anekdotische opbouw en bondige schrijfstijl maken het boek enerzijds niet te zwaar en zorgen er anderzijds voor dat het niet in een ruk uit te lezen is, wat uren ontdekkingsplezier verzekert.
 
Peter Wohlleben: Het geheime leven van dieren. Op ontdekkingsreis door de natuur, Ploegsma, Amsterdam 2020, 126 p.: ill.  ISBN 9789002269424. Vertaling van Weisst du wo die Tiere wohnen? door Martine Letterie. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri