Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Wessel Sandtke & Marieke van Ditshuizen: Naar bed gaan is gedoe

door Loes Reichenfeld

3+ - Een energiek jongetje met een grote bos krullen en een brilletje wordt naar bed gebracht door zijn moeder. Hij maakt een koprol op zijn bed en roept uit:  
 
‘Ik wil nog niet naar bed
Ik ben nog echt niet moe
Ik wil nog niet naar bed
Naar bed gaan is gedoe’
 
Zodra zijn moeder weg is, neemt hij zijn knuffels bij de hand en loopt weer de trap af om te kijken wat zijn vader en moeder aan het doen zijn. Elke keer brengen ze hem weer naar bed terug, maar het jongetje weet telkens weer iets anders te verzinnen om niet te gaan slapen. De ouders worden steeds hopelozer, tot ze zelf naar bed toe gaan en hem uiteindelijk slapend in hun eigen bed aantreffen. De volgende ochtend zijn de rollen omgedraaid.
 
Een heel herkenbaar verhaal dat in grappige spreadvullende illustraties is uitgewerkt in wasco en pastelkrijt. Met veel kleurexplosie schreeuwt het jongetje uit wat hem dwars zit:

‘Ik wil nog niet naar bed
In mijn eentje is niet fijn’.
 
Dat hij niet graag alleen is, kun je ook zien aan de knuffels en het speelgroedrobotje die een belangrijke rol spelen in de afbeeldingen. Ze doen mee met de capriolen van het jongetje en verstoppen zich als hij zegt dat hij ze kwijt is:
 
‘En zonder blijf ik wakker
Echt nog een hele tijd’
 
Maar ze vertegenwoordigen ook de emotie van de kijker. Ze kijken ongerust als hij met halsbrekende toeren aan een laken uit het raam ontsnapt en bezorgd als hij voor de zoveelste keer al schreeuwend naar boven wordt gedragen.
 
Het vloerkleed onder het bed van het jongetje speelt ook een grappige rol in het verhaal. Het is een doolhof dat als een rode draad door het verhaal loopt. Op het eerste schutblad zie je dat de ouders het jongetje en zijn knuffels achtervolgen door het doolhof. Tijdens het verhaal is de route van de gele knikkers op het vloerkleed onder het bed, als in een pac-man game, elke keer anders. Het laat zien dat het jongetje de hele avond met nog veel meer bezig is. En op het laatste schutblad is de ‘game over’ met de ouders uitgeput in de ene hoek en het jongetje slapend in het midden in het bed.
 
Maar met het slapen van het jongetje is het verhaal nog niet ten einde. Eigenlijk zit de grootste grap aan het eind waarbij de ouders een spiegel wordt voorgehouden.
 
Wessel Sandtke, Mariek van Ditshuizen: Naar bed gaan is gedoe, Volt, Amterdam, 2020, [26 p.], ill. ISBN 9789021421360. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri