Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Julie Brouant: De fantastische familie Zapato

door Jen de Groeve

3+ - In de fantastische circusfamilie Zapato heeft iedereen een bijzonder talent. Dat vertelt een meisje dat het allemaal van de zijlijn bekijkt, want al doet ze nog zo haar best, het lukt haar niet om vijftig ballen in de lucht te houden, zoals haar broer dat kan, konijnen uit een hoed te toveren zoals oom goochelaar, de toekomst te lezen, trompet te spelen, gewichten te heffen, paard te rijden… waarin al haar familieleden uitblinken. Maar:   

‘Jij laat ons lachen’, zegt mama, ‘en dat is ook fijn.
Zou jij misschien geen clown willen zijn?’
 
En zo ontdekt het meisje haar unieke talent om de hele circustent aan het lachen te krijgen. Ze hoeft de piste maar in te stappen. Een ster van nature, zeg maar.
 
Julie Brouant is een nagelnieuw Frans talent (1996), die in 2016 haar eerste prentenboek publiceerde, nu in het Nederlands uitgegeven door Boycott. Deze jonge uitgeverij maakt er werk van om opvallend, bij ons nog onbekend talent te publiceren. Brouant staat nog maar aan het begin en je kunt haar verhaal zeker niet opmerkelijk noemen. Inhoudelijk is het clichématig, taal en stijl zijn redelijk vlak. Haar tekeningen trekken wel de aandacht: de figuren afgelijnd met zware contouren zijn vrij star, de kleuren beperken zich tot rood, warm geel en zwart. Maar met die modernistische eenvoud treft Brouant opvallend goed de spektakelsfeer van een circus.
 
De opbouw is sprekend in zijn herhalend karakter: op de linker pagina telkens een mooi uitgebalanceerde prent van een getalenteerde artiest in een passend kader, rechts het meisje stuntelend tegen een lege achtergrond. Een gimmick maakt dit prentenboek voor kinderen extra aantrekkelijk. Er zit een folie bij die je langzaam van links naar rechts over de tekeningen moet schuiven. Er ontstaat zo een moirépatroon waardoor de circusact van de verschillende artiesten zichtbaar wordt. Het past allemaal mooi in elkaar en hoewel ik niet ondersteboven ben van De fantastische familie Zapato, laat Brouant wel zien dat ze heel wat in haar mars heeft.
 
Julie Brouant: De fantastische familie Zapato, Boycott, Amsterdam 2020, 32 p. : ill. ISBN 9789492986214. Vertaling van L'incroyable famille Zapato door Lidewij Van den Berg 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri