Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Brigitte Minne, Joris Thys (ill.): Gorilla is moe

door Jan Van Coillie

5+ - De oude gorilla is moe, levensmoe zelfs. De andere dieren proberen hem op te vrolijken, maar niets lukt. Tot de bezoekers van de zoo zich plotseling vreemd beginnen te gedragen. Ze lopen allen naar een groot scherm en sommigen dragen hoorntjes op hun hoofd. Plotseling leeft Gorilla op, als fan van de Rode Duivels herkent hij de voetbalgekte. De dieren besluiten een voetbalmatch te organiseren en beginnen te trainen met de leeuwin als coach. Het wordt een fantastisch afscheid voor hun oude vriend.   

Het verhaal doet op zichzelf nogal gekunsteld aan, al laat het zich wel vlot voorlezen door Brigitte Minnes speelse taal. Zo weet ze de drukte in de dierentuin bij het begin klankrijk weer te geven. Af en toe is het taalspel wel nodeloos gezocht en moeilijk te begrijpen voor jonge lezers, zoals de ironie in de uitspraak van de tijgerin als reactie op het spierballenvertoon van haar man: ‘Zo vroeg op de dag al zo bescheiden.’
 
In de illustraties vallen op de eerste plaats de felle, warme kleuren op, met veel rood, oranje en geel, verder afgewisseld met diepgroen en –blauw. Een gedurfde maar erg geslaagde keuze. Daardoor gaan de expressief getekende dieren nog meer leven. Leuk zijn verder de beeldgrapjes: zo ontdek je Pinokkio tussen de dieren, loopt de schildpad rond zonder schild en verzamelen alle dieren in een boom, tot de olifant toe.
 
Brigitte Minne, Joris Thys (ill.): Gorilla is moe, De Eenhoorn, Wielsbeke 2020, 32 p. : ill. ISBN 9789462914865

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri