Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Paul Biegel, Linde Faas (ill.): Het sleutelkruid

door Mirjam Noorduijn

9+ - ‘Dat is nu het mooiste van een verhaal, dat men iets moet wegslikken na afloop, iets droevigs, waarover men het liefst zou gaan huilen. Zo een verhaal met een brokje’.   

Een citaat van meesterverteller Paul Biegel (1925-2006) uit Het sleutelkruid, zijn derde boek, uit 1964. Het is slechts één voorbeeld van de virtuoze, fantasierijke schrijfstijl die zijn oeuvre kenmerkt. Uitgeverij Gottmer publiceerde drie gelauwerde Biegel-titels in een nieuwe uitvoering: De kleine kapitein , dat zijn 50-jarig jubileum viert, Nachtverhaal en meer dan zestig titels in het totaal.
  
Het sleutelkruid is een sprookjesachtige raamvertelling die wordt gerekend tot Biegels beste boeken. In 1965 werd het uitgeroepen tot het kinderboek van het jaar en in 2005 werd het genomineerd voor de Griffel der Griffels. Het verhaal gaat over de duizend jaar oude koning Mansolein wiens hart ‘tikt als een scheefstaande klok’. De koning zal sterven, tenzij de wonderdokter het geneeskrachtige sleutelkruid tijdig vindt. De dokter moet hiertoe een zware, lange tocht afleggen. In de tussentijd moet het hart van de koning ‘opgewonden worden als een klok’ om te blijven kloppen. En daar is maar één manier voor: ‘Vertel hem elke dag een spannend avontuur’. De verhalen dienen als levenselixer voor de koning en houden zijn oude hart jong. Het zijn Paul Biegels krachtige verhalen, ál zijn verhalen, waarmee hij elke keer weer (ook) het hart van zijn lezers ‘opwindt’ en waarbij je na afloop ‘een brokje’ wegslikt.
 
Voor deze uitgave zijn de oorspronkelijke zwart-witillustraties van Harmen van Straaten vervangen door mooie kleurenprenten van Linde Faas. Ze heeft ruim, sfeervol en dynamisch geïllustreerd en een aantal prenten over een of twee volledige pagina’s komen schitterend tot hun recht.
 
Paul Biegel, Linde Faas: Het sleutelkruid, Gottmer, Haarlem 2020, 143 p. : ill. ISBN 9789025773717. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri