Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Britta Teckentrupp (ill.): Een wonderprachtig dier

door Jen de Groeve

9+ - Een wonderprachtig dier brengt in een luxueus vormgegeven boek op groot formaat voor elke dag van het jaar een dierengedicht, 366 in totaal. De oorspronkelijke uitgave is Brits: Tiger, Tiger, Burning Bright! An Animal Poem for Every Day of the Year (Nosy Crow 2020), de coverillustratie ervan is – de dramatische toon van William Blakes gedicht waardig --  een prachtige tijgerkop met dodelijke blik. Mag de vriendelijke compilatie van dieren allerhande op de cover van de Nederlandse uitgave wat minder spectaculair zijn, elke bladzijde in het boek is met prenten van Britta Teckentrup wél ronduit indrukwekkend.  

Een wonderprachtig dier
is geen vertaling van het origineel, Margot Diederix en Marlous van Mourik van uitgeverij Ploegsma hebben bij de themaprenten van Teckentrupp een keuze gemaakt uit Nederlandstalige gedichten. Ze wilden daarbij een overzicht geven van ‘het Nederlandstalige poëzielandschap en zijn grote dichters’, zonder een onderscheid te maken tussen gedichten voor volwassenen en kinderen. De moeilijkheidsgraad van de teksten mocht wel verschillen, maar er moest ook voor kinderen voldoende stof inzitten. Dat is mooi gelukt, laat dit boek maar op de salontafel liggen, het is een zeer mooi cadeau voor alle leeftijden, om te grasduinen en te snuisteren in een gevarieerd en toegankelijk poëzieaanbod.
 
De gedichten moesten passen bij de bestaande prenten, wat de keuze natuurlijk sterk bepaalt, en het moet gezegd, gedicht en prent sluiten doorgaans prachtig bij elkaar aan. De gedichten laten een comfortabele lectuur toe en de samenstellers hebben uit een breed aanbod geselecteerd: Hiëronymus van Alphen, Guido Gezelle, Willem Wilmink, Joke van Leeuwen, Anneke Brassinga, Paul van Ostaijen, Herman Gorter, Harriët van Reek, Roland Jooris, Bert Schierbeek, Ted van Lieshout, Sylvie Marie, Sjoerd Kuyper… Een kleine greep, die hopelijk een idee geeft van het brede spectrum. De samenstellers hebben ook dichters gevraagd om een nieuw gedicht te schrijven en er werd een gedichtenwedstrijd voor het publiek uitgeschreven.
 
Britta Teckentrup is een veel gelauwerde illustratrice en het rijke aanbod van prenten, die telkens twee overliggende pagina’s beslaan, draagt in hoge mate bij tot de aantrekkelijkheid van dit boek. Teckentrup maakt uitgekiende composities waarin ze eenvoudige vormen en minutieus uitgewerkte figuren en texturen combineert. De knap uitgebalanceerde prenten neigen soms naar realisme, maar meestal zijn het gestileerde beelden in een prachtig gevarieerd kleurenpalet. Stuk voor stuk blikvangers in al hun vormelijke rijkdom. Neem bijvoorbeeld het beeld van de vurige tijger bij Annemarie van den Brinks versie van William Blake’s welbekende gedicht ‘The Tyger’ (‘Tijger, tijger in de nacht / welke gloed verlicht jouw vacht?’). Het is wat minder ambivalent dan het coverbeeld van de Britse uitgave waar ik het hierboven over had, maar de manier waarop Teckentrup het roofdier geruisloos uit het donker gebladerte laat opdoemen, belichaamt de angstaanjagende schoonheid waarin het in het gedicht over gaat. Teckentrups prenten zijn gewoon mooi om naar te kijken, ook toegankelijk voor kinderen, maar ze hebben altijd ook een diepte die het oog lang kan vasthouden.
 
Het concept van Een wonderprachtig dier zagen we al eerder. In 2019 verscheen, ook bij Ploegsma, Ik wou dat ik een vogel was, ook op basis van een Brits origineel, en dit nieuwe boek is volgens dezelfde criteria gemaakt. Ik wou dat ik een vogel was werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.
 
Britta Teckentrup e.a : Een wonderprachtig dier. Een dierengedicht voor elke dag van het jaar, Ploegsma, Amsterdam 2021, 330 p. : ill. ISBN 9789021682525. Oorspronkelijke titel Tiger, tiger, burning bright! An animal poem for every day of the year. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri