Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Joukje Akveld, Jan Jutte (ill.): Maximiliaan Modderman geeft een feestje

door An-Sofie Bessemans

3+ - Welk kind schept geen plezier in zich vuil te maken? Maximiliaan Modderman geeft een feestje, zoals de titel van dit nieuwe boek van Joukje Akveld en Jan Jutte al zegt. Samen met de (pluchen?) aap, de krokodil, de eend en de worm zit Maximiliaan aan tafel en geniet van een bijzondere taart. Het gezelschap is wild - al wordt dat eerder gezegd dan echt opgebouwd -, en het rosse jongetje Maximiliaan denkt er plots aan dat papa en mama niet blij zullen zijn als ze het resultaat zien van de slemppartij. Zijn trui is vies en hij besluit die in bad te stoppen, maar misschien is een bad voor de gasten ook geen overbodige luxe... Waar moet dat eindigen?  

De plot van dit verhaal vertel je in twee zinnen na. Helaas, meer dan van spetterende ondeugendheid - die is nogal van korte duur - moet dit magere verhaal het eigenlijk hebben van de herkenbaarheid en de fantasie van het spel waarin Maximiliaan opgaat. De twist die de arriverende ouders in petto hebben, levert wel een leuke clou op.
 
Jutte combineert zoals in bijvoorbeeld Kees Van Dijk (Lemniscaat 2015), maar dan wat eenvoudiger want met lege achtergronden - collage met schilderen en werkt zijn geliefde dierenfiguren en hun attributen af met dikke zwarte randen. Maximiliaan zelf komt wat fijner uitgewerkt over, met rosse haren, een padvinderssjaaltje en een petje. Juttes tekeningen geven een en ander vooraf prijs: de tuinslang, emmertjes en een tobbe komen al snel in zicht. In een snelle opeenvolging ontdoet Maximiliaan (of vier versies van hem) zich van zijn vieze kleren en kleurrijke sokken (eentje belandt over een boomtak) en voegt zich bij zijn uitgetelde vrienden die vol vlekken zitten. De sfeerelementen zitten er ook wel in, zoals de stukjes uitgescheurd blauw bovenaan de prenten die suggereren dat er geen vuiltje aan de lucht is. Dat slaat om wanneer een dames- en herenschoen met gelijke tred de kadrering binnenwandelen en een stukje dreigend grijs papier aan de hemel steeds groter wordt. De slotprent is een en al pret, en een vogeltje dat komt aangevlogen zorgt nog voor een kleine knipoog.
 
Joukje Akveld, Jan Jutte: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, Lannoo, Tielt 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789401467537

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri