Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Rébecca Dautremer: Eén enkele seconde

door Eén enkele seconde

6+ - Met De rijke uren van Jacominus Gainsborough, een prentenboek waarin ze het leven volgt van een konijntje met een kreupel pootje, dat een heel onopvallend leven leidt, heeft Rébecca Dautremer een schier eindeloos verhalenpotentieel in het leven geroepen. In Middag licht ze één dag uit zijn leven, eigenlijk maar enkele uren waarin Jacominus niets doet dan wachten en mijmeren. Het is ondanks het uitblijven van actie een dik boek met prachtige laser cuts, die Jacominus’ geliefde Douce stap voor stap volgen op haar wandeling. Eén enkele seconde gaat verder op dezelfde idee. De vertelde tijd is, jawel, één enkele seconde in het leven van Jacominus, namelijk het moment waarop hij van een trapje valt, waardoor hij zijn hele leven lang een beetje zal blijven hinken. Dat moment tekent Dautremer uit op één enkele leporelloprent, zij het dat ze wel meer dan twee meter lang is en dat er precies honderd personages opstaan.  

In dat uitgebreide decor is het dus flink zoeken naar Jacominus die zijn ongelukkige val maakt en de prent biedt ook een verrassende ontmoeting met personages die al kent uit het eerste boek. Je kunt ze allemaal opsporen want op de achterzijde van de prent is ook de schets ervan opgenomen met een nummertje bij elk personage – op dezelfde manier worden ook in De rijke uren van Jacominus Gainsborough de personages gepresenteerd, al zijn het er daar maar 34. In Eén enkele seconde noteert Dautremer bij elk van de personages in een apart boek wat ze doen, wat ze denken, wat hun gemoedstoestand is of wat ze van plan zijn… Heel gewone dingen allemaal: vader Gainsborough ziet in dat hij een partijtje schaak verloren heeft, een jongen klimt in een boom en is bang, een man schildert een gevel… Maar al die personages haken op een of andere manier in elkaar en vormen samen het verhaal van de omstandigheden waarin Jacominus zijn val maakte.  
 
Dit verhaal van ‘als dit niet (of wel) gebeurd was, dan…’ geeft onbegrensd mogelijkheden om verder te vertellen, de omstandigheden te overdenken, de afwikkeling te wijzigen… Een geweldig concept is dit, met eindeloze mogelijkheden voor de auteur – dat is al gebleken --, maar zeker ook voor de lezer. Je spoort de personages op in de prent, je leest het korte tekstje dat er bij hoort en je hebt een inspirerende aanzet voor een verhaal dat je inpast in het geheel, of zelf verder kunt denken. Dagen lang kun je bezig zijn met kijken, zoeken, lezen, verbinden en verzinnen. Honderd verhalen en veel meer dus in één enkele seconde. Mocht al de idee groeien dat Dautremer het Jacominus-verhaal uitmelkt, dan doet ze dat in elk geval op een weergaloze manier en vanuit een boeiende, solide visie op auteur- en lezerschap. Eén enkele seconde is een prachtig uitgewerkt boek en een van de opmerkelijkste jeugdliteraire uitgaven van 2021.
 
Rébecca Dautremer: Eén enkele seconde, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2021, 29 p. , [7] uitvouwbare pag. : ill. ISBN 9789002274541. Vertaling van Une toute petit seconde door Edward van de Vendel. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri