Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2022

Klaas Verplancke: De gouden baard

door Jen de Groeve

3+ - Er was eens een koning met een gouden baard en daar was hij geweldig mee in zijn sas. Met zijn hele koninklijke zelf trouwens en hij was goeie maatjes met zijn spiegel. Omdat hij zelf de mooiste en de beste zou blijven vaardigde hij een hoop wetten uit, die bijvoorbeeld bepaalden dat zijn baard nooit geknipt mocht worden en dat andere baarden of snorren niet getolereerd werden. En dus werd iedere kin en wang elke ochtend ‘zo glad als boter’ geschoren. ‘Kappers en barbiers deden gouden zaken.’ En intussen groeide de gouden baard zodanig dat hij door dorpen en steden tot in de verste uithoeken van het land kronkelde, over zeeën en bergen de wereld rond… Tot hij zich langs de achterdeur het koninklijk paleis weer inwurmde. Niemand kon vermoeden dat het de koninklijke baard was, want in die tijd geloofde men nog dat de aarde plat was. De koning gaf het bevel de eigenaar van de baard met een nagelschaartje in stukjes te knippen, zoals het in de wet stond.  

Kent u ze ook, de gouden baarden van deze wereld, die zodanig vol zijn van zichzelf dat er geen plaats overblijft voor iets of iemand anders? Ze zijn talrijk en bekleden vaak machtige posities, en met hun ridicule grootheidswaan terroriseren ze de wereld. De narcistische koning in dit prentenboek heeft geen gezicht, dat kan de lezer naar eigen inzicht invullen. Zijn ego is dusdanig dat zijn figuur niet eens op een bladzijde past. Alleen voor de baard is er ruimte, en zijn grote schreeuwende bek knalt van de bladzijden – al enig idee welke roeptoeter model gestaan kan hebben? Zo immens (het ego van) de koning is, zo luttel zijn de eindeloze rijen soldaten die hem als marionetten zijn baard nadragen. Opvallend aan de verschijning van de koning zijn de rode handschoenen die uit al dat baardhaar naar voren steken Voor Klaas Verplancke was het inspirerende voorbeeld Donald Trump, maar pik gerust een andere potentaat uit het wereldpolitieke toneel.  
 
Naar een prentenboek van Verplancke moet je goed kijken, veel van het leesplezier zit ‘m in het ontdekken van de grappige details. De gevolgen van ’s konings narcistische ijdelheid zijn verreikend, dat is te zien in een voor-en-na-prent: de baard van de geit, de snorren van de kat, de borstels van de bezem en de stekels van de cactus… ze moeten er allemaal af. Een piraat die de baard wordt afgeschoren staat plots in zijn blootje en dan blijkt ook dat zijn rijzige gestalte fake was. Niemand lijkt gelukkig met het scheren, behalve dan het dametje dat haar baardgroei allicht niet op prijs stelde. Ook geschilderde baarden en snorren worden vakkundig uit de staatsieportretten geknipt, een prinsesje trekt haar kanten kraag angstvallig op tot onder haar neus.
 
Om de weg die de baard over de wereld aflegt, te volgen moet je af en toe het boek een kwartslag kantelen, of helemaal omdraaien wanneer je op de Zuidpool aankomt. Mooi hoe Verplancke onnadrukkelijk de problematiek van vandaag in zijn verhaal loodst: als je verderop in het boek een tweede keer de Zuidpool passeert – de koninklijke lakeien volgen het spoor van de baard terug om de eigenaar te vinden – is het poolijs gesmolten, drijven de pinguïns opeengepakt op kleine schotsjes op een opgewarmde ijszee, de gouden baard als een deken om de wereld gespannen.
 
Er zijn meer van die verwijzingen naar wereldproblemen van vandaag te ontdekken, maar Verplancke houdt het licht. Kinderen krijgen een knotsgek verhaal in een weldoordachte vormgeving, waardoor ze actief bij het verhaal betrokken worden, volwassenen kunnen vaststellen hoe absurde fantasie en absurde realiteit elkaar raken. De slotprent, waarop de baard van de koning met een intacte bezem het boek uit wordt geveegd, bezegelt zonder woorden de goede afloop. Om de gouden baarden van deze wereld te stoppen is helaas meer nodig dan een bezem en een nagelschaartje.
 
Klaas Verplancke: De gouden baard, Querido, Amsterdam 2022, 32 p. : ill. ISBN 9789045127262. Vertaling van The king’s golden beard. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri