Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Annemarie van Haeringen: Gem, het verhaal van een reus

door Katrien Maris

4+ - Gemiddelde Reus, kortweg Gem, is anders dan zijn soortgenoten. Zo interesseren vechten en stoer doen hem totaal niet, veel meer houdt hij van lezen. Bijzonder is ook zijn verzorgde uiterlijk en zijn bewuste keuze om afgezonderd van reuzen en mensen te wonen. En bovendien is Gem de enige vegetarische reus. Als landbouwer in hart en nieren leeft hij van zijn zelfgekweekte groenten en van de melk van zijn olifanten. Wanneer Gem op een dag een bad neemt in zee, zwemt de reuzenzeemeermin Eulalie voorbij. De volgende dagen doet hij alle moeite van de wereld om haar opnieuw te kunnen ontmoeten. En wanneer dat gebeurt, klikt het tussen de twee. Samen beleven ze heerlijke dagen.  

De boodschap achter het verhaal: je mag precies zijn zoals je bent, ook al is dat anders dan de middenmoot, want op een dag zal je een zielsverwant tegenkomen. Bovendien krijgen jonge kinderen hier op een humoristische manier een concreet beeld aangereikt van wat anders zijn kan betekenen. En Annemarie van Haeringen speelt weer knap met taal, want het wordt al snel duidelijk dat Gem net het tegenovergestelde is van een gemiddelde reus. Jammer dat de verhaallijn zelf een beetje oppervlakkig blijft voortkabbelen rond een beschrijvende opsomming van Gems persoonlijkheidstrekken, zonder dat zijn gevoelswereld aan bod komt. De twee bekommeren zich om de walvissen en orca’s, doen diverse zwemkunstjes, snoepen van olifantenmelk met pindarotsjes en Gem leest Eulalie voor. Eulalie blijft een gesloten boek voor de lezer.
 
De illustraties van Van Haeringen, die al drie keer het Gouden Penseel in ontvangst mocht nemen, zijn stuk voor stuk een feest om maar te kijken. De eerste keer dat we Gem volledig in beeld krijgen, worden we meteen verrast door zijn blote voeten met felroze gelakte teennagels. Die nagels hebben precies dezelfde kleur als de pochet in de borstzak van zijn colbert. De broek van zijn pak heeft een elegante verticale streep en het pak zelf is olifantgrijs, zoals ook het olifantje dat hij in zijn armen houdt en dat we trouwens regelmatig dicht in zijn buurt zullen terugvinden. Hier is alvast in één oogopslag duidelijk dat Gem uniek is.
 
We herkennen Van Haeringens typische fijne zwarte lijntekeningen, die ingekleurd zijn in frisse maar zachte kleuren. Af en toe werkt ze met verrassende, hevige kleuraccenten, die de prent net dat tikkeltje meer glans geven. Prachtig is de dubbelbladige prent waar Gem, om Eulalie te imponeren, als een bommetje in het water springt. Tegen een witte achtergrond zien we hem, in zithouding met zijn armen om zijn benen geslagen, naar beneden zoeven in zijn badpak met pijpjes. Zwarte haren op zijn armen, benen en borstkas en dan die roze teennagels… Met een rietje lijkt Van Haeringen druppels turkooise plakkaatverf over de prent te hebben geblazen. Deze uitbundige waterspetters geven de illustratie een bijzonder vrolijk tintje.
 
De dubbelbladige prent van de kleine Gem bij zijn mama op schoot baadt in zachtroze tinten. De massieve bergketen is hun zithoek en mama gebruikt de hoogste top als rugleuning. Gems pastelroze trekolifantje staat een stukje verder, achteloos achtergelaten. Wie het werk van Annemarie van Haeringen een beetje kent, zal hier ongetwijfeld aan de verhalen van Kleine Ezel en zijn mama moeten denken. De veilige, rustige geborgenheid die deze prent uitstraalt, daar dromen we toch allemaal van.
 
Annemarie van Haeringen: Gem, het verhaal van een reus, Leopold, Amsterdam 2022, 32 p. : ill. ISBN 9789025880866. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri