Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Anna Claybourne: Het bizarre bottenboek

door Elke Brand

6+ - ‘Botten zijn van levensbelang. Niet alleen voor ons mensen, maar ook voor allerlei andere dieren.’  

Reuzenoctopussen en kevers laten zien dat botten niet voor ieder dier noodzakelijk zijn om te overleven. Voor de vijf groepen gewervelden die in dit boek voorkomen, zou het ontbreken ervan het leven echter onmogelijk maken.  
Na een korte, algemene uitleg over botten, skeletten en de werking daarvan, duikt de lezer op een bijzondere manier de dierenwereld in. Namelijk van binnenuit. Afgezien van twee algemene introductiehoofdstukken en een afsluitend hoofdstuk over achtergebleven botten en fossielen, is iedere overige spread gewijd aan één dier. Aan de kleurcode in de linkerbovenhoek is te zien bij welke groep gewervelden het hoort. Zo worden zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen allemaal vertegenwoordigd.
 
Prachtig aan dit boek is het ontdekken van de overeenkomsten tussen verschillende dieren. Dat vleermuizen, mensen en walvissen dezelfde soort vingerkootjes in hun poten, handen of vinnen hebben zitten, wordt op een toegankelijke manier zichtbaar gemaakt. Ook interessant is het aantal nekbotten, dat gelijk is tussen giraffen, mensen en de meeste andere zoogdieren; Het enige verschil is de grootte, niet de hoeveelheid.  
 
Het bizarre bottenboek is een fijn bladerboek. Door de inhoudsopgave en het register kun je gemakkelijk specifieke informatie zoeken. Het boek bevat ook een woordenlijst en extra literatuurtips. Auteur en illustrator Anna Claybourne weet de nieuwsgierigheid van de lezer continu te wekken bij het omslaan van een bladzijde.
 
De hoofdstukken worden ingedeeld in korte, toegankelijke paragrafen vol informatie over het uitgelichte dier. Verder is op iedere dubbele pagina een grappig bottenfeitje te vinden. Zo lees je bijvoorbeeld dat de mogelijke oorsprong van cyclopenverhalen in olifantenschedels zit. Ook leer je dat de kleine boomkikker uit Papoea-Nieuw-Guinea het kleinst bekende skelet van 7,7 mm heeft. Het grootste bot ter wereld, bevindt zich in de kaak van de blauwe vinvis en kan 6 meter worden.
 
Op de heldere en informatieve afbeeldingen worden de skeletten op de lichamen van de dieren geprojecteerd. Dit geeft inzicht in hoe de botten de lichamen vormen. Zo wordt het verschil in vliegmechaniek tussen een vleermuis en een albatros opeens een stuk duidelijker. Claybourne laat met de vele skeletten ook overblijfselen zien die enkel door evolutie verklaard kunnen worden. Zoals de pootbotrestjes in vinvissen of slangen, of het restje staartbeen in een menselijk skelet.
 
Dit is niet het eerste kinderboek over botten en waarschijnlijk ook niet de laatste. Maar door de grote verscheidenheid aan dieren die gedetailleerd van binnenuit bekeken wordt, is het toch een unieke en waardevolle aanvulling op ieders boekenkast.
 
Anna Claybourne: Het bizarre bottenboek, Lemniscaat, Rotterdam 2022, 48p. : ill. ISBN 9789047713104. Vertaling van The Briljant Book of Animal Bones door Steven Blaas

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri