Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

Nicola Davies, Emily Sutton (ill.): Het giraffenseizoen

door Eline Van Laethem

9+ - Voor de BBC presenteerde zoöloge Nicola Davies jarenlang het dierenprogramma The Really Wild Show. Haar passie voor dieren wil ze vertalen naar verschillende prentenboeken over klimaatverandering, waarbij ze telkens focust op één diersoort. Het giraffenseizoen is het eerste boek in de reeks ‘Red de wereld’.  

In het voorwoord vertelt klimaatactivist Kisilu Musya over de uitdagingen waar hij als boer mee te maken krijgt door de klimaatverandering. Waterbronnen drogen op, bossen verdwijnen en wilde dieren sterven uit. Musya’s ervaringen, die verschenen in de documentaire Thank You For The Rain, inspireerden Davies voor haar eigen verhaal.
 
Ooit waren giraffen een onderdeel van het dagelijkse leven in Niger. Ze leefden tussen de mensen die er woonden, en ze werden door hen geprezen: ‘hun schoonheid is een zegen voor ons land’, zeiden ze. De giraffen waren niet alleen mooi, maar ook nuttig voor de natuur, omdat ze zaden en stuifmeel hielpen verspreiden en op die manier zorgden voor de bomen, die op hun beurt schaduw en beschutting gaven aan de mensen.
 
Maar alles veranderde toen de klimaatverandering ongekende droogte bracht. Bovendien begonnen mensen de giraffen te zien als lekker vlees en hun habitat als bouwgrond. Zelfs toen de regen terugkwam, bleven de giraffen weg. In heel Afrika zijn er giraffen verdwenen, omdat ze veel verder moeten lopen om water te vinden en omdat hun pad wordt versperd door wegen, steden en jagers.
 
Davies laat zien dat het ondanks deze sombere ontwikkelingen nog niet te laat is. Mensen in Niger begonnen langzaamaan de waarde van giraffen in te zien en zochten oplossingen om ze terug te brengen. Ze beschermden de bomen en stopten met jagen. Dit verhaal uit Niger laat zien dat er oplossingen te vinden zijn, zelfs wanneer diersoorten worden geconfronteerd met door de mens veroorzaakte problemen. De mens kan zijn vindingrijkheid, wetenschappelijke kennis en toewijding gebruiken om diersoorten te beschermen en de biodiversiteit te behouden. 
 
Emily Sutton legt de schoonheid van de giraffen en hun landschap vast in haar levendige, zachte illustraties met warme kleurentinten. Zelfs zonder woorden vertellen de paginavullende tekeningen de kern van het verhaal. Het giraffenseizoen laat zien hoe het eerst was, wat er veranderde en wat de mens probeert te verbeteren. Davies toont op een begrijpelijke manier wat de negatieve én de positieve impact is die mensen hebben op de natuur en ze creëert een verhaal van optimisme.
 
Nicola Davies, Emily Sutton: Het giraffenseizoen, Lemniscaat, Rotterdam 2022, 28 p.: ill. Vertaling van The season of giraffes door Steven Blaas. ISBN 9789047714422

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri