Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Tiny Fisscher, Iris van der Veen (ill.): Dit.

door Elke Brand

9+ - ‘Hoe weet je dat iemand je vriend is?’  

Het is een vraag van Eekhoorn, die aan Das, Schildpad en Hazelmuis gesteld wordt en waar vervolgens door de dieren druk over gefilosofeerd wordt. Ook zwaan mengt zich in het gesprek: ‘Dat weet je niet, dat voel je.’. De conclusie is, dat het vertrouwd en veilig voelt. Dat je er bent voor elkaar maar dat je elkaar niet altijd alles hoeft te vertellen. Een mooie conclusie voor een moeilijk vraagstuk.
 
Dit. bevat meer van dit soort korte, poëtische dierenverhalen die raken aan allerlei levensvragen waar mensen mee kunnen worstelen. De wereld die door Fisscher in Dit. beschreven wordt, blijft eenvoudig en positief, maar de auteur schuwt ook ingewikkelde vragen niet. Vragen als: ‘Wat zou er gebeuren als je doodgaat?’ en ‘Kunnen woorden verdwijnen?’ worden op een luchtige manier beantwoordt. Daarbij is niet altijd een eenduidig antwoord mogelijk, maar het levert wel hoopvolle en inspirerende teksten op.  
 
De dieren voeren veel dialogen en soms komt hun eigen persoonlijkheid naar voren. Het is echter niet altijd duidelijk wie er spreekt. Zo lang de boodschap overkomt, is het misschien niet eens zo belangrijk om te weten wie het gezegd heeft. Zoals hier:
 
‘Ik lanterfant. Jij lanterfant. Wij lanterfanteren.’
‘En wij hébben gelanterfant, niet zijn.’
‘Nee. Wij zíjn op dit moment aan het lanterfanten.’  
‘Heerlijk moment.’
 
Een losstaande tekst met daaronder een sfeervolle illustratie van een Das, Egel en Zwaan die aan het lanterfanteren zijn, door Iris van der Veen. Ook de overige zwarte, getekende illustraties zijn zo subtiel en vriendelijk als de tekst. De bladspiegel is daarbij wisselend. Sommige teksten zijn verweven met de illustratie, zoals de illustratie waarbij Schildpad, Egel en Slak tevreden over een verder lege pagina sjokken. De enige tekst erbij is:  
 
‘Goed tempo hebben wij.’
‘Heel goed.’
 
Andere verhalen en illustraties kunnen meer op zich staand gelezen en bekeken worden. Het boek hoeft daarbij niet van voor naar achter gelezen te worden. Je kunt het gewoon open slaan en ergens beginnen, maar om niks te missen is van begin tot einde lezen natuurlijk wel aan te raden.
 
Zo op het eerste oog, past Dit. in het rijtje van bestsellers als: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy en het boek Grote panda en kleine draak van James Norbury. Maar Tiny Fisscher en Iris van der Veen trakteren de lezer absoluut op meer dan een aaneenschakeling van inspirerende quotes en mooie illustraties. Al met al is Dit. een fijn boek voor jong en oud, om weg te geven en/of lekker zelf te houden.
 
Tiny Fisscher & Iris van der Veen. Dit, Samsara. Amsterdam 2023, 6 p. : ill.  ISBN 9789493301344. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri