Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Tjibbe Veldkamp & Sophie Pluim: Hebbes!

door Loes Reichenfeld

4+ - In lang vervlogen tijden toen er nog oceaanstomers de wereld rond reisden, was er een rat die op rooftocht ging op een schip. Helaas verging het schip. De rat spoelde aan op een strand, samen met een klein meisje. Hij stal gelijk haar appel. Hebbes! Hij waarschuwt het meisje nog wel dat ze niet de zee in moet gaan:  

‘Mama toe,’ zei het meisje. Ze liep de zee in.
‘Zou ik niet doen,’ zei de rat met volle mond.
‘In zee verdrink je, en dan ben je dood.’
 
Maar ze doet het toch. Zo heb je op een aantal momenten in het verhaal een cliffhanger, waarbij je als lezer op het puntje van je stoel zit. Wat zou er gaan gebeuren? Redt de rat het meisje als ze in zee dreigt te verdrinken? Wat doet hij als ze een schorpioen ontmoet? En wat zou hij ten slotte gaan doen als haar moeder haar op het strand aan het zoeken is? Een boek waarin je als lezer in het hoofd van de rat duikt en een voorspelling doet: wat zou hij gaan doen? Je houdt je adem in en leeft mee. Zo krijg je steeds meer sympathie voor de egoïstische rat, die valt voor de charmes van een klein meisje.
 
De lieftallige aquarel illustraties van Sophie Pluim passen goed bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ze doen denken aan de tekenstijl van Helen Oxenbury, zoals de klassieker Wij gaan op berenjacht, waarin ook de personages popperig worden afgebeeld. De zachte kleuren versterken het thema over zorgzaamheid en vriendschap.
 
Een liefdevol prentenboek waar je steeds meer van gaat houden en wat vele jonge kinderen zal aanspreken. Om telkens weer samen te lezen.
 
Tjibbe Veldkamp, Sophie Pluim: Hebbes!, Lemniscaat, Rotterdam 2023, 26 p., ill. ISBN 9789047713685

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri