Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2024

Hannah Gold, Levi Pinfold (ill.): Op zoek naar Beer

door Katrien Maris

9+ - De laatste beer (Volt 2023), het debuut van de Britse schrijfster Hannah Gold, leek een schot in de roos. De sprookjesachtige vriendschap tussen Beer en April wist vele lezers te ontroeren en het boek werd een internationale bestseller. In 2022 werd het zowel bekroond met de Blue Peter Book Awards als de Waterstones Children’s Book Prize. Golds Lezers vroegen al snel om een vervolgverhaal, waarin Beer en April weer bij elkaar zouden komen en vanuit die vraag ontstond Op zoek naar Beer.
 
We treffen April en haar vader aan zeventien maanden na hun terugkeer van Bereneiland. Vader en dochter zitten duidelijk op een verschillende golflengte. Papa lijkt zich na lange tijd weer gelukkig te voelen en geniet van zijn prille relatie met Maria, Aprils schoolhoofd. April daarentegen voelt zich niet thuis op school. Haar klasgenoten lijken niks te begrijpen van haar droom om de wereld te redden en het lukt haar niet om nieuwe vrienden te maken. Het wil haar maar niet lukken om de draad van haar leven hier weer op te pakken.
 
‘Het was een verwarrend idee, alsof papa’s leven dapper was voortgeschreden, terwijl haar voeten nog klem zaten ergens in de stevige, dikke ijslaag van de Noordpool.’
 
Op een avond mailt haar vriend Tör vanuit Spitsbergen dat er een ijsbeer neergeschoten is in Longyearbyen, waarvan hij vermoedt dat het Beer is. April is ervan overtuigd dat het dier haar hulp nodig heeft en weet haar papa te overhalen om naar Spitsbergen te reizen. Eenmaal daar trekken ze samen met Tör en de stuurse spoorvolger Hedda op de hondenslee dwars door de toendra naar de Oostkust van Spitsbergen, Sabineland, om Beer te zoeken.
 
Gold, die om onderzoek te doen rond dit boek naar Spitsbergen afreisde, weet de sfeer van deze barre tocht door de witte wildernis knap te beschrijven en de zwart-witte illustraties van Levi Pinfold -- het lijken haast foto’s van de weidse, desolate landschappen -- prikkelen het inlevingsvermogen des te meer. Golds bezorgdheid omtrent de klimaatveranderingen schemert door het hele boek heen. Zo lezen we hoe de ijsberen zich door de klimaatverandering steeds dichter bij de mensen moeten wagen om voedsel te zoeken. Hoe er elke herfst meer regen valt op Spitsbergen, waardoor er aardverschuivingen zijn in Longyearbyen. Hoe gletsjers in snel tempo wegsmelten.
 
Wanneer April in een poolstorm geïsoleerd raakt van de anderen, vindt ze Beer. Dit is duidelijk het hoogtepunt van het verhaal en Gold neemt dan ook de ruimte om deze hereniging gedetailleerd, haast filmisch, uit te werken. Stapje voor stapje laat ze April en Beer naar elkaar toe gaan. Aprils eerste gevoelens beschrijft Gold op haar typerende, melodramatische manier:
 
‘Het gevoel was zo krachtig, zo helder, zo puur dat April iets voelde verschuiven in diepste kamers van haar ziel. Iets wat in een miljoen stukjes versplinterd was, zat nu opeens weer aan elkaar genaaid.’
 
Maar naarmate ze dichterbij komt, ziet April toch ook een stukje van de realiteit onder ogen. ‘Er zat één meter ruimte tussen hen, maar ook zeventien maanden tijd. Er was een hoop gebeurd. Zij was niet meer dezelfde April. En nu ze zo naar Beer staarde, besefte ze ook dat hij niet meer dezelfde Beer was.’ Wanneer Beer eindelijk zijn kin op Aprils schouder kan leggen, voel je de dramatiek dan weer aanzwellen. 'In één klap was alle tijd die ze zonder elkaar hadden doorgebracht niet meer van belang; die vouwde zich op tot een steeds kleiner vierkantje en ging op in het niets.’
 
Op zijn rug voert Beer haar mee naar een blauwe gletsjer met een ijshol, waarin ze een verhongerd ijsbeervrouwtje met een welp aantreft. Beer wil Aprils hulp om zijn kleintje te redden. Ze noemt het welpje Pinda en vangt een gevaarlijke tocht aan naar Nieuw-Friesland in het uiterste noorden, waar een team van onderzoekers is om de kraamholen van de ijsbeervrouwtjes te observeren. Wat volgt, is het relaas van die tocht, opnieuw vol mooie landschapsbeschrijvingen, maar inhoudelijk voelt het verhaal hier te veel aan als een herhaling van de gebeurtenissen uit De laatste beer.
 
Op het einde vloeien alle gebeurtenissen al te mooi in elkaar. April slaagt in haar missie, Hedda, Tör, papa en Maria maken hun opwachting in het kamp van de onderzoekers. De spannende tocht heeft een louterend effect gehad. Papa beslist zelfs impulsief om met Maria en April op Spitsbergen een nieuw leven op te bouwen. Een melodramatisch, suikerzoet en onbevredigend einde.
 
Hannah Gold, Levi Pinfold: Op zoek naar Beer, Volt, Amsterdam 2024, 352 p. : ill. ISBN 9789021489797. Vertaling van Finding Bear door Sandra C. Hessels. Distributie L&M Books


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri