Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2024

Rian Visser & Janneke Ipenburg (ill.): Het is een zachte dag vandaag

door Loes Reichenfeld

6+ - De poëziebundel Het is een zachte dag vandaag laat je stilstaan bij het leven in al haar facetten. De gedichten verrassen, nemen je mee en laten je nadenken. Hoe veelzeggend is bijvoorbeeld de regel: ‘Vergelijk mij met gister, maar nooit met een ander.’ uit het gedicht ‘Beste leraar’. En hoe ontroerend ‘Ik hou van jou in zeker weten.’ uit het gedicht ‘Ontzettend veel’.
 
Al in het eerste gedicht, ‘Tent’, word je gegrepen door de prachtige vergelijking:
 
‘Een boek is net een tent
waarin je binnen
en tegelijkertijd ook buiten bent.
 
Je reist door woorden,
liggend op een dun matras,
en denkt aan wat
nog nooit gebeurd
of lang geleden was.
 
Een boek is net een tent
waarin jij in je eentje
op vakantie bent.’
 
Een gedicht dat zo beeldend en ogenschijnlijk eenvoudig weergeeft wat boeken kunnen betekenen voor iemand. Het gedicht voert je mee, laat je wegdromen. En van daaruit beweeg je mee op de golfbewegingen van het leven, drijvend of op de toppen van een golf. Daarom is de illustratie op de voorkant van deze bundel ook zo prachtig gekozen, een dobberend bootje met kinderen die verbinding met elkaar, het water en de natuur zoeken.
 
De gedichten van Rian Visser stromen en de illustraties van Janneke Ipenburg verbinden in zachte tinten. Zoals de twee gedichten ‘Later’ en ‘Gedragen’ waarin in het ene gedicht vooruitgekeken wordt en in het andere teruggekeken en waar de verbinding tussen deze twee gedichten ligt in het zachtgroene water in de illustratie. Wat een krachtig samengaan van tekst en beeld.
 
Sommige gedichten zijn activistisch en laten zien wat je zelf kunt doen om een steentje bij te dragen aan een leefbare wereld zoals het koud douchen als een ridder voor het klimaat of een plantje planten voor meer groen om ons heen. Andere gedichten zijn humoristich zoals het taalspelletje met dit(jes) en dat(jes). En na alle overdenkingen eindigt het laatste gedicht prachtig in het hier en nu: ‘Ik leef nu in het heden en deze dag is zacht.’
 
Een geweldige dichtbundel voor alle leeftijden, balancerend over de stapstenen van het leven, zoals verbeeld op de titelpagina. Een aanrader na de met een Zilveren Griffel bekroonde bundel Alle wensen van de wereld (Leopold 2021) van ditzelfde duo.
 
Rian Visser, Janneke Ipenburg: Het is een zachte dag vandaag, Leopold, Amsterdam 2024, 48 p. : ill. ISBN 9789025885809. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri