Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2024

Tracey Turner en Hui Skipp (ill.): Landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren

door Elke Brand

9+ - Dieren hebben geen kaart of gps. Toch komen ze bijna altijd zonder te verdwalen op de juiste bestemming aan. In landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren, volgt de lezer tien groepen reizigers. Het ene dier blijft in de buurt, het andere reist de halve wereld over. Ze hebben allerlei manieren gevonden om hun weg te vinden en leggen soms wel duizenden kilometers af om te komen waar ze moeten zijn.  

Voor sommige beesten is het reizen optioneel. Zoals de Bengaalse tijger die binnen zijn territorium op zoek is naar voedsel of een vrouw. Andere dieren, zoals de monarchvlinders, leggen gezamenlijk 4500 kilometer af waarbij zij geleid worden door een bijzonder reisinstinct waar ze niet omheen kunnen. Hun reis duurt enkele maanden en neemt meerdere generaties in beslag.
 
In dit boek over reizende dieren, legt niet ieder dier een even grote afstand af. De honingbij uit Duitsland blijft vergeleken bij de monarchvlinder dicht bij huis, maar vliegt wel dagelijks anderhalf tot zelfs 4,5 kilometer van haar kast vandaan op zoek naar nectar en stuifmeel. Boerenzwaluwen leggen de meeste kilometers af. Heen en weer van Europa naar Zuid Afrika vliegen zij zo’n 20.000 kilometer. Dezelfde zwaluw komt op andere continenten ook voor en vliegt ook daar een enorme afstand van noord naar zuid en weer terug. De keizerspinguïn uit de titel van het boek, loopt in enkele weken 160 kilometer om te paren. Dan legt het vrouwtje een ei en wandelt terug om eten te halen voor het gezin. Het mannetje blijft met alle andere mannetjes achter om te broeden.
 
In het boek komen bekende en iets minder bekende dieren van over heel de wereld aan bod. Zo krijgen de ringstaartmaki’s uit Madagaskar en soepschildpadden uit de Atlantische oceaan een podium, maar worden ook de wolven uit Canada en Afrikaanse olifanten uit de Sahel in Mali en Burkina Faso niet vergeten.
 
Aan iedere diersoort zijn twee kleurrijk geïllustreerde spreads gewijd. Op de eerste zie je de lange of korte tocht die de dieren afleggen of het territorium dat zij bewaken. Hierbij wordt steeds een legenda, een landkaart met routes én een locatie op de wereldbol toegevoegd. De tweede spread is gewijd aan informatie over het dier, hun leefgebied en de manier van reizen en leven. In korte, heldere blokjes, geeft auteur Tracey Turner precies de juiste hoeveelheid informatie.  
 
Illustrator Hui Skipp maakt uitnodigende tekeningen die de volledige pagina’s beslaan. De bladzijden zijn voorzien van een sierlijke omlijsting die bij het dier past en van het schutblad kan zo een behang worden gemaakt. De makers leveren samen een mooi en interessant boek over indrukwekkende dieren, om vrolijk van te worden.
 
Tracey Turner en Hui Skipp: Landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren, Lemniscaat, Rotterdam 2023, 48 p. : ill. ISBN 9789047715689. Vertaling van Maps for Penguins and Other Traveling Animals door Steven Blaas 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri