Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, FEBRUARI 2016

David Grossman, Machal Rovner (ill.): De zonneprinses

door Jen de Groeve

8+ - ‘Als ik jouw prinsesje ben, ben jij dan de koningin?’, vraagt Sterre aan haar moeder. Ja, moeder is de koningin en wel een heel bijzondere: een geheime koningin met een geheime opdracht. Ze is elk jaar een dag lang de zonnekoningin. Als Sterre het geheim kan bewaren, dan mag zij de zonneprinses zijn. De volgende ochtend staan ze voor dag en dauw op en fietsen naar een heuvel buiten de stad. Omdat de zon de oproep van haar koningin – ‘Kom maar omhoog, mijn zon, kom maar, kom maar omhoog, mijn zon…’ – niet beantwoordt, maakt Sterre een dansje. En omdat het nog steeds nacht blijft, speelt Sterre een melodietje. Het meisje neemt het initiatief van haar moeder over, zij, de koningin, danst en zingt mee. En jawel, plots ‘een bleek splintertje, aan de rand van de lucht.’ Het wordt een heel bijzondere dag, want alles gebeurt in het licht dat Sterre mee heeft doen ontstaan.

Wat een bijzondere ode is dit aan de individuele kracht van de mens en aan de verbeelding.  Sterre zal voortaan de dag anders tegemoet zien, haar moeder heeft haar een gouden perspectief meegegeven. De personages krijgen geen concrete context, we lezen niets anders over hen dan dat mama op haar bezem leunde – een weinig koninklijke pose, dus – van waaruit ze voor haar kind haar status als zonnekoningin opbouwt. Zonder ze te noemen, raakt Grossman levensvragen aan in een universeel verhaal over het vermogen van elkeen om de dag in handen te nemen en een bijzonder licht te laten vallen op een stukje van het leven.  
 
De tekst, in zacht deinende, melodieuze zinnen laat zich bijzonder goed voorlezen – wat mede de verdienste van  Edward Van de Vendel is, die voor de vertaling zorgde. De Israëlische kunstenares Michal Rovner maakte, zoals eerder in David Grossmans boek De omhelzing (2011), uiterst eenvoudige tekeningen die sterk aan het inlevingsvermogen de verbeelding appeleren. De eerste prenten zijn simpelweg in zwart potlood getekend, maar gaandeweg komt er wat kleur in de tekeningen. Ze baden zelfs even royaal in een gouden glans wanneer de moeder haar kind vertelt hoe ze zonneprinses kan worden. Wanneer ze door het duister fietsen is in de overwegend grijze prent altijd ook een zweepje kleur te zien. Ronduit prachtig in al haar eenvoud in de prent waarop het eerste licht verschijnt. Horizontale penseelstreken vormen het mistige landschap waaruit langzaam het duister wegtrekt, in de verte zie je het silhouet van een man die de bomen welterusten kust. Wanneer de zon de oproep van haar koningin en prinses beantwoordt, lijken de zonnestralen zelfs rechtstreeks uit hun lichaam voort te vloeien. De ondertoon van magie die uit het verhaal spreekt, neemt Rovner heel mooi mee in haar beelden.  
 
De zonneprinses heeft een vierkant formaat en is nog iets ruimer vormgegeven dan De omhelzing, van dezelfde uitgever. Er staan hooguit een paar regels per bladzijde, de overwegend minuscule tekeningetjes zijn omgeven door veel wit. Een rustige, knappe stilering die uitnodigt om te herlezen, en herhaaldelijk en lang te kijken. Niet alleen voor kinderen, overigens.
 
Aan de basis van dit verhaal ligt een anekdote, vertelde Grossman toen hij eind 2015 te gast was in Gent voor een lezing georganiseerd door het Studium Generale.  Bij het slapengaan had hij zijn kinderen verteld over de zon die onder gaat als het nacht wordt. De volgende dag stond zijn zoon in alle vroegte en erg onzeker aan zijn bed met de vraag of de zon vandaag wel weer zou opkomen. Het is die onbevangen verwondering, typisch voor kinderen, die hem inspireerde om dit boek te schrijven.

Amsterdam : Cossee 2015, [50] p. : ill. Vert. van: The sun princess door Edward van de Vendel. ISBN 9789059366183

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri