Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Maranke Rinck, Martijn Van der Linden (ill.): Tangram kat

door An-Sofie Bessemans

4+ - Het duo Maranke Rinck en Martijn Van der Linden speelde al eerder op de grens tussen boek en spel met Memorykonijn (2015). In Tangram kat verbinden ze opnieuw boek, spel en kind. Het prentenboek opent met het beeld van een blauw geschilderd vierkant. ‘Ik zat me te vervelen en toen gaven ze me een puzzel. Dit is hem’, klinkt het. Op de volgende bladzijde zien we hoe het vierkant uit zeven afzonderlijke stukken bestaat: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. ‘Ze zeiden dat ik er álles van kon maken. Dat geloofde ik natuurlijk niet. Maar ik had toch niks te doen, dus ik maakte…’   
Het verhaal in dit boek is eenvoudig, maar het effect blijft lang nazinderen. Rinck en Van der Linden vertrekken vanuit de blik van een ik-kinderpersonage dat zich (herkenbaar) verveelt, leggen het een puzzel voor en nodigen de lezer zo uit om mee te kijken en te fantaseren over wat je allemaal kunt uitbeelden met de zeven vlakken van het Chinese tangram. Van der Linden speelt heel slim met vorm en schildert de vlakken prachtig in. De lezer die al eerder werk van hem heeft gezien, herkent moeiteloos de geliefde dierenfiguren waar de illustrator bekend om staat en zijn verfijnde kleurschakeringen (bijvoorbeeld van de vis, die de herinnering oproept aan Jonas en de visjes van Kees Poon met Harm de Jonge). Een occasioneel streepje schaduw van de figuren niet te na gesproken, blijven de achtergronden leeg hier waardoor de personages heel sterk uit de verf komen. De dynamiek van het boek zit hem in de figuren zelf, hoe de beelden en de vlakken zijn geschikt, en doen alle aandacht uitgaan naar hoe geniaal Van der Linden binnen de beperkingen van het tangram zijn personages vormgeeft.
 
De vertelstem stuwt het verhaal mee vooruit zonder opdringerig te zijn. Het spel van het kind in het boek en de lezer worden zo goed ondersteund. De opbouw die je met behulp van beeld en tekst op bijna elke pagina voor een nieuw raadseltje zet, zorgt voor spanning en interactie tijdens het (voor)lezen.
 
Tangram kat neemt je mee op een verrassende reis van vormen die van alles oproepen maar allemaal te herleiden vallen tot dat ene vierkant. Het is een uitdaging voor zowel de kunstenaar als de lezer om ‘alles’ te maken met de zeven stukken die je krijgt toegespeeld.  
Achteraan in het boek kun je de zeven stukken van het tangram uit de flap halen en zelf aan het puzzelen slaan. De schutbladen geven alvast een mooie voorzet.
 
Rotterdam : Lemniscaat 2016, [52] p. : ill. Met tangram (7 stukken) ISBN 9789047707950. Distributie: De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri