Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Ted van Lieshout, Philip Hopman (ill.): Boer Boris gaat naar Oma

door Katrien Maris

3+ - In dit achtste deel van de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman is het de hoogste tijd om appels, peren en pruimen te oogsten in de boomgaard van Boer Boris. Boris gaat onmiddellijk aan de slag met zijn plukmachine, maar wat moet hij aanvangen met zo’n enorme berg fruit? Hij beslist om het fruit naar Oma in Den Haag te brengen. Zij kan er immers appeltaart, perensap en pruimenjam van maken. Samen met zijn broer Berend en zusje Sam laadt hij al het fruit in manden en met het openbaar vervoer, per trein en per tram, gaan ze op weg naar Oma. Daar aangekomen gaan de machines onmiddellijk aan het werk en ’s avonds keert het drietal terug naar de boerderij met manden vol lekkers. De dieren weten blijkbaar precies wat er te gebeuren staat want ze staan al ongeduldig op de uitkijk: het is tijd voor een lekker, zoet feestje.   
De eenvoudige, duidelijke verhaallijn maakt dit boek bijzonder geschikt voor jonge kleuters. Bovendien geven de, ondertussen overbekende, schitterende rijmen van Ted van Lieshout het verhaal een humoristisch, ondeugend tintje en dagen ze jonge kinderen telkens opnieuw uit om actief op zoek te gaan naar het juiste rijmwoord aan het einde van een regel, nog voor het is voorgelezen.
 
De al even bekende aquarellen van Philip Hopman, in de typische zachte maar frisse tinten, tillen het verhaal naar een nog hoger niveau. Zo is de overvloed aan geelrode appels werkelijk om in te bijten. Het muisje en het mereltje zijn ondertussen vaste waarden geworden in deze reeks. Wie goed zoekt, zal hen ook in dit boek op de meeste prenten kunnen terugvinden en ze zorgen altijd voor een extra komische noot. Zo vliegt het mereltje verschrikt weg met de muis op zijn rug, wanneer Boris met zijn plukmachine aangestormd komt. De illustraties gaan bovendien op een schitterende manier verder waar de tekst stopt.
 
Uit de tekst alleen zou de lezer kunnen afleiden dat de kleine Boris werkelijk naar zijn lieve grootmoeder gaat, al moet ze dan haast magische handen en machines hebben om zo’n lading fruit te kunnen verwerken. De hilarische prenten tonen ons echter dat Oma niets minder is dan een gigantisch, goedlopend bedrijf waarvan het personeel bestaat uit vinnige dames op leeftijd die naar hun werk komen met de rollator of de scootmobiel. Alle stereotiepe beelden over oma’s worden dus vakkundig onderuitgehaald. Ted van Lieshout en Philip Hopman blijven een perfecte tandem vormen die nog lang niet is uitverteld.
 
Haarlem : Gottmer 2016, [26] p. : ill. ISBN 9789025765828. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri