Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

Annie M.G. Schmidt, Annet Schaap (ill.): Hoog en laag

door Jan Van Coillie

6+ - Met de reeks ‘Tijgerlezen’ wil uitgeverij Querido zich profileren op de markt met boeken voor kinderen die leren lezen. De serie neemt expliciet afstand van de gekende leesniveaus en zet in op de twee grote verleiders in kinderboeken: humor en spanning. Voeg daar de verzorgde vormgeving met harde kaft en vele kleurenillustraties aan toe én de grote namen van auteurs en illustratoren, en je hebt het recept voor een mogelijke succesformule.   
Voor dit deeltje is een verhaal gerecupereerd van Annie M.G. Schmidt uit de reeks ‘Waaidorp’, die ook oorspronkelijk al bedoeld was voor beginnende lezers. In deze uitgave is de tekst voorzien van nieuwe illustraties van Annet Schaap. Die slaagt er meteen in om het contrast tussen hoog en laag wonen knap in beeld te brengen. Met minimale middelen weet ze haar slungelachtige figuren expressief neer te zetten. Ook haar gezellig rommelige composities brengen de sfeer van de verhalen treffend in beeld.
 
De tekst bestaat hoofdzakelijk uit een- en tweelettergrepige woorden, een beperking die ook een auteur als Schmidt moeilijk weet te overstijgen. Zoals steeds is haar taal helder, maar hij sprankelt wel veel minder dan in haar klassieke verhalen. Ook de plot neemt nooit echt een vlucht zoals in Otje, Pluk van de Petteflet of Minoes. Zelfs het gedicht waar het boek mee afsluit, oogt wat bleekjes, met een paar storende opvullers en een goedkoop rijm:

‘Dit is de school,
met al die ramen.
Hier gaan we lezen,
en schrijven samen.’  
 
En de beloofde humor en spanning? Ook die blijven steken tussen hoog en laag.
 
Amsterdam : Querido 2016, 32 p. ill. ISBN 9789045119991 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri