Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

Alice Hoogstad: Mijn oma is een ooievaar

door Katrien Maris

3+ - De ik-figuur in dit boek neemt ons mee op ontdekking in zijn familiestamboom. Langs vaderskant is oma een ooievaar en opa een krokodil. Ze hebben twee zoons: Papa Krokovaar en oom Ooiedil. Langs moederszijde is oma Olifant getrouwd met opa Tijger. Dit paar kreeg twee dochters: een tijgofant, mama van de ik figuur, en tante Olijger. En met zo’n bijzondere stamboom moet je zelf natuurlijk ook wel een bijzonder dier zijn, met een bijpassende, exotisch klinkende naam. Onze ik-figuur blijkt niets minder dan een heuse tolikrolivaar te zijn, een prachtige mix van alle verwanten die de revue passeerden.
 
In Monsterboek, in 2015 bekroond met de Gouden Penseel, toonde Alice Hoogstad al dat ze er met vlag en wimpel in slaagt om alleen met prenten een wonderlijk verhaal te vertellen. Ook in dit boek staan de illustraties sterk op de voorgrond. Elk familielid wordt aan de lezer voorgesteld op een dubbel blad. Aan één kant is een paginagrote tekening van het dier in kwestie gemaakt en aan de aan de andere kant krijgen we een blik achter de schermen van zijn of haar dagdagelijkse bezigheden en hobby’s. Vooral de prenten van de vreemde fantasiedieren zijn erg fascinerend.  
 
Zo heeft papa Krokovaar de kop van een ooievaar, maar in zijn feloranje snavel prijken scherpe krokodillentanden en hij heeft ook het groene lijf van een krokodil. Op de tegenoverstaande bladzijde snorkelt hij vrolijk rond in een mysterieuze blauwgroene zee, tussen ontelbare vissen en andere zeebewoners. Wie aandachtig keek naar de vorige bladzijden, zal ongetwijfeld merken dat hij zijn liefde voor de zee van Opa Krokodil meekreeg.  
 
Zijn broer, oom Ooiedil, heeft daarentegen de kop van een krokodil en het lijf van een ooievaar. Hij houdt zich vooral bezig met het repareren van alle soorten vliegtuigen en die passie voor luchtverkeer erfde hij toch vooral van Oma Ooievaar. Mama Tijgofant heeft de kop en romp van een olifant en vanaf haar middel heeft ze het lijf van een tijger. Zij maakt de prachtigste schilderijen, het liefst van vlinders. De illustratie van haar atelier is een juweeltje om naar te blijven kijken. De muren hangen propvol schilderijen van vlinders in alle soorten, maten en kleuren. Haar vader, die dol is op vlinders vangen, zal zich hier ongetwijfeld thuis voelen.  
 
Tante Olijger heeft de kop en romp van een tijger en het onderlijf van een olifant. Zij houdt ervan om als zangeres op te treden op allerlei gelegenheden en die liefde voor muziek deelt ze dan weer vooral met haar moeder. Maar het meest wonderlijke wezen blijft toch de tolikrolivaar. Dit dier heeft de kop van een olifant. In het bovenste deel van de romp herkennen we het witte verenkleed van de ooievaar en ook de benen zijn ooievaarspoten. Het onderste deel van de romp bestaat uit geschubde krokodillenhuid en de armen zijn onmiskenbaar de poten van een tijger.  
 
De illustratie die inkijk geeft in de dagdagelijkse bezigheden, is ingedeeld in verschillende vakjes, zodat in één opslag duidelijk wordt dat dit dier alle interessegebieden van zijn verwanten in zich verenigt. De illustraties zijn dus af, tot in de allerkleinste puntjes. Hoogstad toont bijzonder veel oog voor details en weet sfeervolle kleuren perfect te combineren. En door het extra grote formaat van het boek komt al dat moois nog veel beter tot zijn recht. Deze illustraties nodigen uit om telkens opnieuw nog beter te kijken, te zoeken en te vergelijken Voor wie van tekenen en schilderen houdt, vormen ze ongetwijfeld een rijke inspiratiebron.  
 
De tekst beperkt zich tot de benoeming van elk familielid, maar het mengen van verschillende bestaande dierennamen tot neologismen is een leuk taalspelletje dat kleuters ongetwijfeld kan boeien.
 
Dit boek slaagt er met glans in om het gecompliceerde vraagstuk van het overerven van familietrekjes ook voor de jongste kleuters zowel visueel als talig inzichtelijk voor te stellen Zonder het goed te beseffen zetten ze hier hun eerste stapjes in de basiswetten van de genetica. Op een humoristische manier wordt even stilgestaan bij dat grote wonder dat zich bij elke geboorte opnieuw voltrekt: Elk kind erft een unieke mix van eigenschappen, zowel qua uiterlijk als qua karakter, van al zijn verwanten.
 
Rotterdam : Lemniscaat 2016, [22] p. : ill. ISBN 9789047707912. Distributie: De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri