Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Britta Teckentrup: Het ei

door Jen de Groeve

9+ - ‘Met zijn perfecte vorm, gelijkmatige oppervlak en prachtige kleuren is het ei misschien wel het meest volmaakte voorwerp dat er bestaat.’ Britta Teckentrup heeft zich in tekst en beeld verdiept in dit wonder van de natuur en de rol die het speelt in cultuur, wetenschap, religie en kunst. Ze laat haar fascinatie voluit spreken en stelt losjes een verzameling samen van wetenswaardigheden over het ei.  
 
Het gaat eerst in een dertigtal bladzijden over vormen en kleuren van vogeleieren, en waarom ze zo verschillend zijn, de camouflagecapaciteiten ervan, de anatomie en wat het grootste (van de olifantsvogel) en het kleinste vogelei (van de kolibri) is. De vogel als nestenbouwer krijgt evenredige aandacht. Daarna volgen nog een zeventalbladzijden waarop andere eieren leggende dieren worden voorgesteld en tot slot nog eens evenveel bladzijden over het ei in de kunst, godsdienst en mythologie.
 
De informatie is divers, ligt soms in de lijn van de verwachting, maar verrast ook vaak, zoals de fascinatie in de 19de-eeuw voor het ei met uitgebreide eiercollecties en -tentoonstellingen, de vergelijking van het ei met de dragende boog in de bouwkunst om de sterkte ervan te illustreren, of de keizerlijke eieren van Fabergé. Teckentrup presenteert die informatie als wist-je-datje. Van de ene wetenswaardigheid gaat het zonder er lang bij stil te staan naar de volgende. Dit boek wil verwondering wekken, eerder dan grondig informeren.  
 
Ik stel me zo voor dat ook verwondering aan de oorsprong lag van Teckentrups boek. Een beetje zoals de 19de-eeuwse verzamelaars van eieren, heeft ook zij een verzameling aangelegd om het wonder en de variatie te vatten. Ze heeft zich daarbij in de eerste plaats uitgeleefd in beelden. Die zijn zonder uitzondering fenomenaal. Te beginnen met het coverbeeld, dat de ‘gebogen volmaaktheid’ van het ei in beeld brengt. De sterke impressie van die eenvoudige vorm tegen een zachtgroene achtergrond zegt alles over de kracht van Teckentrups beeldtaal.  
 
Haar minutieuze werkwijze maakt dat geen ei hetzelfde is en de variatie van technieken zorgt ervoor dat elke illustratie je blik trekt. Teckentrup schikt eieren in een kunstige mozaïek, of stapelt ze in kwetsbaar evenwicht op elkaar. In strakke rijtjes wordt hun kleurenvariatie geëxposeerd, hun grote variëteit van vormen tekent zich tegen een donkere achtergrond af, als kostbaarheden in een museumkast. Of ze nu natuurbeelden maakt of eieren kunstig etaleert, Teckentrups aandacht voor compositie is opmerkelijk. Zwaluwen die door de lucht klieven, een flamingopaar sierlijk gebogen over hun ene ei, de mythe van Leda en de zwaan, het gouden ei uit de wereldliteratuur… Het zijn prachtig uitgebalanceerde prenten die ook schitteren in puur vormelijke rijkdom.
 
Het grote belang van het beeld in dit boek, spreekt ook hieruit dat het boek in de oorspronkelijke versie bij Prestel Verlag verscheen, een uitgeverij van kunst-, architectuur- en designboeken. Uitgeverij Fontaine heeft ook de Nederlandse uitgave met zeer veel zorg gebracht en doet volledig recht aan Teckentrups fijnzinnige werk.  
 
Britta Teckentrup: Het ei, Fontaine, Hilversum 2018, 88 p. : ill. ISBN 9789059568198. Vertaling van Das Ei door Nannie Nieland-Weits. Distributie Agora Books 
deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri