Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Sylvia Vanden Heede, Pieter Gaudesaboos (ill.): Mijn huis staat in de dierentuin

door Jan Van Coillie

3+ - Lotta’s huis staat midden in de dierentuin. Dat laat ze meteen zien op de eerste prent: het is een oranje huis tussen blauwe en grijze kooien in allerlei vormen. De kooien zijn leeg, de dieren wandelen vrij rond, wat meteen verwachtingen oproept.  
 
En jawel, Lotta heeft een bijzondere band met de dieren. ’s Morgens wordt ze gewekt door de giraf. Vervolgens gaat ze ontbijten bij de beren, want die zijn goed in broodjes smeren. Tanden poetsen doet ze bij de krokodil, bij de apen speelt ze met ballen, bij de pinguïns volgt ze tekenles, ze gaat slurfje surfen bij de olifanten en zo raakt haar dag helemaal gevuld tot ze voor het slapengaan nog een verhaal voorleest.  
 
Sylvia Vanden Heede zette haar tekst op rijm, wat niet echt haar ding blijkt. Meteen al het openingsvers is wat flauw door de gemakkelijke rijmcombinatie ‘huis-thuis’ en het ritme hapert in de tweede helft:  
 
‘Dit is Lotta met haar step.
En dat daar is haar huis.
Het staat midden in de dierentuin,
want bij de dieren is ze thuis.’
 
Soms forceert ze zinnen omwille van het rijm en elders zorgt rijmdwang voor een te gezochte woordkeus. Gelukkig staan hier ook wel leuke rijmvondsten en klankrijke regels tegenover. Zo hoor je de slang sissen:
 
 ‘Fan slurfje surfen word je moe.
Je bent aan wat ontspanning toe.
Soes maar salig in het bad.
Sproei en spetter alles nat.’  
 
En de volgende regels over de ijsbeer smelten op de tong:  
 
‘Een ijsbeer zou geen ijsbeer heten
als hij niet hield van ijsjes eten.’
 
En een geoefende voorlezer kan door het ritme te variëren de zinnen toch doen klinken en sprankelen.
 
Het lees- en luisterplezier wordt overtroefd door de prenten van Pieter Gaudesaboos. Het opvallendst zijn de composities, waarbij van alles op elkaar gestapeld wordt in bonte kleuren: vogelhuisjes, eten en natuurlijk dieren, van apen over flamingo’s tot olifanten. Dat begint al op de schutbladen vol fietsende dieren en culmineert in een prent over twee pagina’s met alle dieren dicht bijeen, luisterend naar Lotta’s bedtijdverhaal. Wie goed kijkt, ontdekt tal van verrassende, speelse combinaties: een giraf met koptelefoon, Lotta die boterhammen vangt met een visnet wanneer die uit de broodrooster wippen, flamingo’s die ijsjes eten en een struisvogel wiens kop je moet zoeken.
 
Aandachtig kijken en zoeken loont, achteraan in het boek staat nog een extra zoekopdracht: op elke bladzijde kun je dezelfde zes kleine dieren ontdekken. Dat is een echte uitdaging, waarbij je gelukkig geholpen wordt door de voorwerpen die de dieren bij zich hebben, zoals de rode ballon van de mier en het vlaggetje van de spin. Als extraatje steekt achterin het boek nog een bonte dierentuinposter.  
 
Sylvia Vanden Heede, Pieter Gaudesaboos: Mijn huis staat in de dierentuin, Lannoo, Tielt 2018, 28 p. : ill. ISBN 9789401453172

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri