Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Jan De Leeuw, Mattias De Leeuw (ill.): De kleine koning

door Eline Van laethem

6+ - De kleine koning opent met een twee pagina’s vullende illustratie zonder tekst, die in overwegend roze tinten een verlaten kasteeldomein in beeld brengt. Aan de hemel prijkt een opvallend grote, heldere ster, waarnaar een eenzaam paard gefascineerd opkijkt. Je wordt meteen meegezogen in de magisch aanvoelende wereld die door deze speciale prent wordt opgeroepen. Net als het paard wordt ook de tienjarige koning Sevi, die regeert over het land van de Kleine Wonderen, aangesproken door de vreemde ster. Volgens een sterrenwichelaar duidt de ster op de geboorte van een koning die machtiger zal zijn dan alle andere koningen samen. Deze bijzondere uitleg wakkert de nieuwsgierigheid van Sevi aan en hij besluit de ster te volgen. 
 
Onderweg ontdekt hij dat hij niet de enige is met dit idee: drie koningen, gevolgd door een grote stoet soldaten, muzikanten en dieren gaan hem voor en laten een grote ravage achter in de dorpen die ze doorkruisen. Al snel wordt duidelijk dat de kleine, bescheiden Sevi groot is in zijn daden. Wanneer hij mensen ontmoet die lijden onder de ravage van de grote stoet, biedt de goedhartige Sevi zijn hulp aan door wonderen weg te geven. In een dorpje waar een watertekort heerst, haalt hij bijvoorbeeld een magische ratel boven, die, wanneer er mee geschud wordt, regen uit de hemel laat vallen. 
 
Zowel auteur als illustrator geven goed de vastberadenheid en nieuwsgierigheid weer van de kleine koning. Sevi laat zich niet intimideren door de grandeur van de stoet of door de ongunstige weersomstandigheden. Tegelijkertijd ziet de koning er door zijn kleine gestalte ook soms kwetsbaar uit, vooral wanneer hij tegen weidse, verlaten winterlandschappen wordt afgebeeld. Nadat hij zijn paard heeft weggegeven aan een meisje in nood, raakt Sevi bovendien ingesneeuwd, waardoor hij alle hoop verliest op een ontmoeting met de nieuwe koning. Een onbekend echtpaar met een baby zal er echter voor zorgen dat zijn verwachtingen toch ingelost worden. 
 
De paginavullende prenten van bekroond illustrator Mattias De Leeuw zijn spontane sfeerschetsen die de bijzondere gebeurtenissen tijdens Sevi’s avontuurlijke tocht extra in de verf zetten. Je blijft de illustraties herbekijken en doet keer op keer nieuwe ontdekkingen. Niet enkel de frisse kleurentinten (variërend van weemoedig blauw en rustgevend bruin tot vrolijk roze), maar ook de manier waarop De Leeuw met licht omgaat, draagt bij tot de sfeerschepping. Op verschillende prenten neemt de ster een centrale plaats in en lijkt die de personages als het ware te verlichten. De oplichtende omtrekken rond de kleine koning en het prachtige kleurenpalet zorgen ervoor dat Sevi steeds geborgen lijkt, ook al onderneemt hij een koude, en soms duistere tocht, die hem wegleidt van platgetreden paden. 
 
Ook Jan De Leeuw, voor wie De kleine koning een eerste excursie is naar het genre van het prentenboek, kan met weinig woorden de juiste sfeer oproepen. De vlotte tekst is eenvoudig en weet met een vleugje magie en humor de verbeelding aan te spreken. Zo lezen we dat Sevi niet met lege handen naar de mysterieuze koning gaat: aan het zadel van zijn paardje bengelen drie pakjes en op zijn achterwerk wiebelt een grote taartendoos. De Leeuw knipoogt bovendien regelmatig naar traditionele sprookjeselementen – zoals met de bekende aanhef ‘Lang geleden en ver van hier heerste koning Sevi over het mooie land Suthi’ – en hij schrijft er een mooi en verfrissend kerstverhaal mee. 
 
Het ongewone uitgangspunt, de luchtige vertelstijl van Jan De Leeuw en de betoverende illustraties van Mattias De Leeuw maken van dit boek veel meer dan een doorsnee bewerking van het klassieke kerstverhaal. De kleine koning is vooral een warm winterverhaal: het geeft hoop dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. 
 
Jan De Leeuw, Mattias De Leeuw: De kleine koning, De Eenhoorn, Wielsbeke 2018, 36 p. : ill. ISBN 9789462913523 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri