Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.): Droomopa

door Henk Van Viegen

6+ - Een goede keus van de uitgever om dit nieuwe boek van de net 90 jaar geworden Dolf Verroen klein te houden. Het wordt zo een extra intiem werkje, waar je fijn ingezogen wordt, mede door de interessante illustraties van Charlotte Dematons en de fraaie boekverzorging van Nanja Toebak.
 
Thomas logeert bij oma en opa. Dat gebeurt vaak genoeg, zijn vader en moeder gaan regelmatig een weekend, in dit geval een hele week, op stap. Dan sterft opa zomaar ineens. Thomas deelt dit bijna terloops mee, in zin twee van het boek, terwijl we ze op de eerste illustratie, voordat de tekst begint, nog zo knus samen zagen! Hij gaat, hoewel oma dat liever niet wil, bij opa’s bed kijken hoe hij erbij ligt. Maar naar de crematie wil hij niet.

Hij herinnert zich de verhalen van opa, meestal dromen, hij praat er ook over met zijn vriendje Omar. Op een gegeven moment is hij opa kwijt, een ijzersterk stuk in het boek, een echt dieptepunt. Hoe zag opa er weer uit? Wat maakten zijn handen? Welke spelletjes speelden ze? Op de grauwe, grof geveegde, groengrijze illustratie, waar de tekst helemaal in staat, zien we Thomas op de keukenvloer zitten, dicht bij opa’s stoel. Alsof hij schuilt voor de elementen.
 
Verder is het verhaal niet zo spectaculair. Enkele elementen kennen we al uit Verroens boeken uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw: de originele en/of aanwezige opa en oma, de niet altijd attente ouders, de politiek correcte multiculturaliteit. Veel aandacht wordt gegeven aan opa’s dromen, maar of hij die ter plekke verzint?... Hoe dan ook, ook Thomas vertelt ons een droom, waarin hij opa teruggevonden heeft. Zo kan hij hem met een gerust hart loslaten en uitzwaaien. Geen slechte oplossing, maar een beetje obligaat is die wel.
 
Die dromen worden heel apart in beeld gebracht door Dematons. Ze gebruikt er veel kleur bij, maar opa, soms ook het object of het gebouw waarin hij zich bevindt, heeft een contour van dunne, witte verflijntjes, of potloodlijntjes tegen een witte, dromerige achtergrond. De beginprent is geschilderd in warme kleuren. We zien opa en Thomas elk aan een kant van de keukentafel voor het raam. Gezelligheid troef. Thomas met pet op, opa met sjaal om, in dezelfde kleur, oranjerood. Dat rood kleurt op in de tegen het zwartwit aanleunende groenige illustraties waar we Thomas bij opa’s doodsbed zien, bij de lijkwagen en pratend met Omar. De ene keer licht de pet op, de andere keer de sjaal. Op het schutblad achterin, een prachtig blauwe nacht met sterrenhemel, staat Thomas met zijn pet op, maar nu ook met opa’s sjaal om.
 
Dematons varieert ook met het perspectief. Het vogelperspectief gebruikt ze, heel treffend, als opa op bed ligt en als hij uit huis gereden wordt. Als Thomas eenzaam op zijn bed zit, tekent ze hem van achteren, met heel veel lege ruimte erboven. Alles bij elkaar een toonbeeld van zorgvuldig, begeleidend én uitbreidend illustreren.  
 
Een mooie, nieuwe samenwerking dus, dit boekje, van Dolf Verroen en Charlotte Dematons na Oorlog en vriendschap (2016). Dematons krijgt hier wel de mogelijkheid veel meer van haar kunnen te tonen dan in dat boekenweekgeschenk. En natuurlijk fantastisch dat Verroen nog altijd gemotiveerd is om met nieuw werk te komen.  
 
Dolf Verroen, Charlotte Dematons: Droomopa, Leopold, Amsterdam 2018, 31 p. : ill. ISBN 9789025876524. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri