Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Emi Catteeuw, Astrid Verplancke (ill.): Waar zijn alle stemmen?

door Jan Van Coillie

7+ - Radiomaakster Emi Catteeuw schreef Waar zijn alle stemmen? op verzoek van het Kortrijkse kinderkunstfestival Spinrag. De tekst van het luisterverhaal is bijna letterlijk overgenomen in boekvorm. Hij bestaat louter uit dialogen en monologen en de verhaallijn verspringt soms plotseling als er een nieuwe scène begint. Waar dit op de bijgevoegde cd goed werkt, is dat in het boek veel minder het geval. Op de cd brengen de verschillende stemmen en de muziek het verhaal tot leven. Doordat de meeste acteurs tussentaal spreken, klinken de dialogen natuurlijk. Als lezer echter word je iets te veel heen en weer geslingerd en de tekst leeft veel minder. Veel zinnen klinken te geconstrueerd, waardoor ze ook moeilijk voor te lezen zijn, zoals deze: ‘”En vergeet niet ergens halverwege de woorden biets, gap, jatmoes te zeggen,” vertrouwt de heel oude magiër hem toe.’
 
Het verhaal op zichzelf bevat wel een aantal originele ingrediënten, gekruid met humor en emotie, al had de auteur de verhaallijn strakker mogen houden. Het begint met het dorpsfeest voor Jules, die 110 wordt. Wanneer Jules plotseling verdwijnt om een nest meesjes te bekijken, dreigt het feest in het honderd te lopen. Met dat verhaalelement wordt verder overigens niets meer gedaan. Alles loopt echt in de soep wanneer Jules de kaarsjes uitblaast en daarbij een toverspreuk uitspreekt.  
 
Tussendoor vertelt ook de buurvrouw nog een kort verhaal over de kroon van haar man en de hond die vuur vatten. Dan duikt zijn kleinkind Lina op, die zich herinnert hoe haar opa de spreuk ooit leerde van een magiër op de top van de Kilimanjaro. Plotseling is iedereen behalve Lina en Jules zijn of haar stem kwijt. Die blijkt Jules als het ware overgenomen te hebben. Dankzij een ingenieus plan van Lina weten de mensen zich te redden met de stem van hun smartphone, ook al klinkt die heel onnatuurlijk, wat overduidelijk te horen is op de cd.  
 
Jules helpt dorpsgenoten wanneer ze hun eigen stem nodig hebben. Zelf blijkt Jules ook een machtige verteller en omdat niemand anders nog kan spreken, luistert iedereen naar hem. Op zijn 111de verjaardag begrijpt Lina plotseling hoe bijzonder het cadeau van de magiër was: eindelijk luisteren de mensen weer naar de oude Jules, hij telt weer mee. Het is een van de sterkste momenten in het verhaal. De ontknoping die volgt, is zwakker. Jules laat een grote boer, waarna de mensen hun stemmen terug krijgen en de radiospreker als een gek begint te zingen. Dan rondt Lina af met ‘Hij is er niet meer’, ze mist hem, maar het dorp komt elk jaar samen op zijn verjaardag.
 
Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Astrid Verplancke, een nieuw talent. Haar figuren hebben een grote expressiviteit, vooral door de bonkige gezichten en de overdreven lange armen en grote handen, die doen denken aan boerenfiguren van Van Gogh. Met enkele potloodlijnen en krachtige verfstreken slaagt ze erin haar figuren een grote gevoelslading mee te geven.

Emi Catteeuw, Astrid Verplancke (ill.): Waar zijn alle stemmen?, De Eenhoorn, Wielsbeke 2018, 58 p. : ill. ISBN 9789462913615 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri