Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2019

Ursula Poznanski: Aquila

door Charlotte Devlies

15+ - Als de Duitse Nika voor een semester naar Siena vertrekt, kijkt ze uit naar een onvergetelijke ervaring. Ze verwacht uitdagende lessen kunstgeschiedenis in het Italiaans, leuke wandelingen in de stad en onvergetelijke avonden tijdens het uitgaan. Ze bereidt zich echter niet voor op een black-out, een dreigement en een vermiste huisgenote.

Ursula Poznanski schreef al verschillende thrillers voor young adults, elk met een verrassend en origineel vertrekpunt. De flaptekst van Aquila is minder bijzonder, maar ze roept wel veel vragen op. Wat doet dat meisje daar in Siena? Waarom herinnert ze zich niets meer? En wat is er met haar huisgenoot gebeurd?
 
Wanneer Nika wakker wordt zonder zich iets van de voorbije dagen te herinneren, is ze bezorgd. Ze heeft een grote snee op haar gezicht en op de badkamerspiegel staat de boodschap ‘Laatste kans’. Bovendien is de deur van het appartement op slot en zijn de sleutels zoek. Haar huisgenote, Jenny, blijkt spoorloos te zijn. Nika wil er zo snel mogelijk achter komen wat er in die twee dagen gebeurd is. Op de achterkant van een flyer vindt ze een reeks absurde zinnen, die ze zelf heeft geschreven tijdens haar black-out, zoals ‘Ga kijken wat de kapitein eet’ en ‘Blijf uit de buurt van Eenhoorn en Adelaar’. Ze gaat ten rade bij het vriendje van Jenny en probeert haar eigen raadsels te ontcijferen. Ze kan hierbij rekenen op de hulp van Stefano.
 
Maar Nika weet niet wie ze kan vertrouwen en ze wordt overspoeld door onzekerheid. Nika is niet alleen bang vanwege de dreigementen, maar ook omdat ze wordt verdacht van een verschrikkelijk misdrijf. Haar onschuld bewijzen lijkt onmogelijk, want ze herinnert zich niets meer van dat moment. Poznanski schrijft erg overtuigend en je gaat dan ook helemaal mee in Nika’s twijfels.
 
Aquila doet helaas toch wat ongeloofwaardig aan. Iemand die denkt in levensgevaar te zijn, zou de stad verlaten, een advocaat inschakelen of toch tenminste haar ouders op de hoogte brengen. Nika overweegt deze opties wel, maar ze voert ze niet uit om absurde redenen. Dit zorgt ervoor dat het verder spannende plot eigenlijk tekort schiet. 
 
Aquila is een goed geschreven, prikkelende thriller vol mysterie en verraad. Dit boek garandeert je zeker een aantal boeiende leesuren, maar echt vernieuwend of memorabel is het niet.
 
Ursula Poznanski: Aquila, Lemniscaat, Rotterdam 2019, p. 334. Vertaling van Aquila door Esther Ottens. ISBN 9789047710325. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri