Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2019

Annemarie van Haeringen : De dag waarop de draak verdween

door Katrien Maris

5+ - Meneer Lóng, geboren in het Jaar van de Draak, was als baby al gefascineerd door draken. Met de jaren nam zijn genegenheid voor de magische wezens nog toe, want hij was er rotsvast van overtuigd dat draken geluk brengen. Als kind probeerde hij zich als een draak te gedragen en op school schreef hij verzen over draken. Langzaam ontwikkelde meneer Lóng zich tot een heuse expert. ’s Nachts droomde hij er vaak over en zijn huis bouwde hij in de vorm van een draak. Op een dag vloog een echte draak over het drakenhuis. Het schepsel veronderstelde dat de bewoner wel een zielsverwant moest zijn en klopte aan. Meneer Lóng opende de deur, maar sloeg die, verstijfd van schrik, snel weer dicht. Over draken dromen is nog net iets anders dan er eentje binnenlaten.
 
Dit verhaal, geïnspireerd op een oud Zen-verhaal, is eenvoudig van structuur. Doorheen de levensloop van meneer Lóng krijgt de lezer een opsomming van de daden die zijn steeds groter wordende liefde voor draken weerspiegelen. Annemarie van Haeringens liefde voor taal resulteert in een aantal sprankelende beelden.
 
Van Haeringen, die al drie keer het Gouden Penseel won, blijft haar grenzen verleggen. Voor deze bijzondere illustraties werkte ze met blauwe BIC-pen op een achtergrond in gebroken wit. Enerzijds maakte ze fijne lijntekeningen die niet werden ingekleurd. Hierdoor komen bijvoorbeeld de gedetailleerde drakenmotieven in de Chinese gewaden van meneer Lóng heel mooi tot hun recht. En de verschillende soorten draken in origami die meneer Lóng tevoorschijn tovert uit wit papier zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. De lijnvoering doet, samen met kleurencombinatie van blauw en wit, denken aan fijn beschilderd Chinees porselein.
 
De draak op de kaft, wiens machtige staart vervaarlijk verder kronkelt op de achterzijde, is intensief ingekleurd. Van Haeringen draaide kleine rondjes met haar BIC en daardoor lijkt zijn huid iets zacht en krullerigs te hebben, wat een beetje doet denken aan bouclé. Tegelijkertijd is de schubbenstructuur duidelijk zichtbaar. De schubben zijn donker in de kern met een lichtere rand eromheen. En het lukte ook nog om met licht- en schaduweffecten te spelen. De diepblauwe kleur geeft hem iets majestueus.
 
Aan dit boek werd een tekenwedstrijd gekoppeld, zodat kinderen zelf met blauwe BIC-pennen aan de slag zouden gaan. Dat is precies wat deze illustraties in je wakker maken: je blijft er gebiologeerd naar kijken terwijl je handen jeuken om het zelf ook te proberen. Annemarie van Haringen is er alvast met vlag en wimpel in geslaagd om de veelzijdigheid van de blauwe BIC-pen in de verf te zetten.
 
Annemarie van Haeringen: De dag waarop de draak verdween, Leopold, Amsterdam 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789025877255. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri