Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Bette Westera, Djenné Fila (ill.): De vuurvogel

door Jen de Groeve

6+ - De knappe Russische prins Ivan komt op een van zijn avontuurlijke tochten bij een appelboomgaard aan, die afgesloten is met een hoog hek. Terwijl hij zich staat af te vragen waarom hij zich zo slecht op zijn gemak voelt, komt een prachtige vuurrode vogel aangevlogen. Ivan wil hem best hebben voor in zijn tuin, vangt hem, maar de vogel smeekt hem om zijn vrijheid. In ruil krijgt Ivan een magische rode veer van de vogel, die hem zal beschermen. Dat is al meteen nodig want Ivan bevindt zich in de appelgaard van de reus Kashei de Onsterfelijke. Kashei houdt twaalf beeldschone prinsessen gevangen en wie probeert om hen te bevrijden verandert hij in steen. Elf prinsen is dat al overkomen, ze staan als standbeelden in Kashei’s tuin als bewijs van zijn macht. Het schrikt Ivan niet af en met de hulp van de vuurvogel verslaat hij Kashei, helpt zo elf prinsessen aan de man en sluit de twaalfde zelf in zijn armen.
 
De basis voor dit verhaal van De vuurvogel is Igor Stravinsky’s ballet uit 1910, die zijn werk zelf baseerde op een vijftal sprookjes, waaronder dat van de ‘Gouden vogel’, ‘De reus zonder hart’ (allebei o.m. opgetekend door de gebroeders Grimm) en ‘Het verhaal van de onsterfelijke Koschej’. Bette Westera schreef haar versie van het verhaal al eerder, voor een uitgave uit 2005 in de reeks luister-prentenboeken met cd van uitgeverij Gottmer, bedoeld om kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek. Voor dit nieuwe boek paste Westera de tekst hier en daar aan. Het was en is een elegante voorleestekst, klankrijk en ritmisch, met een natuurlijke souplesse en een schijnbaar vanzelfsprekende poëtische inslag.
 
De jonge illustratrice Djenné Fila, die eerder Lida Dijkstra’s Het beest met de kracht van tien paarden illustreerde, maakt er ook hier mooi werk van. Op haar website stelt ze zich voor als ‘illustrator & verbeelder’, met het accent op ‘verbeelder’, lijkt mij, want ze creëert een verrassende feeërieke sfeer in haar prenten. De mysterieuze appelgaard van Kashei dompelt ze onder in een duister blauw. Fila’s sierlijke vuurvogel is een imponerende verschijning, zoals hij de wereld van kleur doet veranderen -- ‘opeens stond de lucht in lichterlaaie.’ Naarmate het verhaal vordert, licht het blauw op, vermengt zich met het rood in een feestelijke mix, waarin prinsen en prinsessen elkaar ten dans uitnodigen. Met prinsen die lijken op elfen zoals ze op paddenstoelen dansen en Koshei’s leger, dat bestaat uit gepantserde insecten, brengt Fila onverwachte sprookjeselementen in haar verhaal.
 
Bette Westera schrijft zonder veel toeters en bellen maar met vernuft, en ze toont hier opnieuw haar klasse. Djenné Fila laat inventief en met bezieling een nieuw licht vallen op een oud verhaal.
 
Bette Westera, Djenné Fila: De vuurvogel, Volt, Amsterdam 2020, 36 p. : ill. ISBN 9789021420684. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri