Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Robert van Dijk, Alette Straathof (ill.): Vrijdag kom ik weer thuis

door Iene Bocken

9+ - Kinderen leven in een wereld vol benen. Haastige, rondhollende volwassenen om hen heen die soms vergeten te kijken wat er zich in een kinderhoofd afspeelt. Op de cover van het boek bevindt Esi zich in de drukte van de luchthaven. Dit wordt prachtig en kleurrijk geïllustreerd: Alette Straathof tekent het hoofdpersonage in een wirwar aan benen.
 
De 9-jarige Esi loopt niet zomaar te zeulen met een koffer. Ze heeft een plan, een missie en haar bestemming is Accra, een stad in het Afrikaanse Ghana. Op zolder staat namelijk een grote, groene koffer vol herinneringen: een woordenboek, foto’s, brieven en een piepklein armbandje waar Esi op staat. Het zijn de spulletjes van haar vader, gestorven toen ze nog maar een baby was. Esi heeft haar vader met zijn donkere huid en kroesharen niet echt gekend, maar ze luistert wel graag naar de verhalen over hem die bij de spulletjes in de koffer horen. Vrijdag is haar moeder jarig en Esi moet en zal een origineel cadeau aan haar geven. Geen bloemen, geen boekenlegger, geen bakvorm voor taarten.  
 
‘Natuurlijk wil mama wel gelukkig zijn. Als er een winkel was waar je mannen kon kopen, dan kocht ik voor haar verjaardag een Ghanees.’
 
In Ghana, het land van haar vader, woont vast en zeker wel een leuke man die haar mama gelukkig kan maken. Als Esi hen een foto van haar toont, wil er vast wel eentje mee naar Nederland. Een nieuwe man voor mama haar verjaardag!
 
Esi heeft niet veel tijd meer, want vrijdag hangen er weer kleurrijke slingers in huis. Daarom besluit ze om snel op en neer te vliegen. Midden in de nacht gaat ze op pad met haar koffer. Voor mama laat ze een brief achter op de keukentafel. Ze besluit om eerst de bus en dan de trein te nemen naar de luchthaven. Helaas loopt haar plan niet helemaal zoals gehoopt.
 
Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon. Esi geeft ons een kijk in haar gevoelens en in wat ze meemaakt. Je wordt in haar verhaal meteen geconfronteerd met een gevoel van eenzaamheid. Haar overpeinzingen hoppen vaak van hier naar daar. Dit geeft je het idee helemaal mee te zijn in de wereld van de 9-jarige. Door de korte zinnen, leest het boek als een trein. Esi’s woordenschat is nogal simpel, waardoor je een gevoel van naïviteit krijgt. Deze onschuld komt ook terug in haar plan om in een koffer te kruipen in de hoop dat ze in het vliegtuig naar Accra terecht zal komen.
 
Vrijdag kom ik weer thuis is het debuut van de Nederlandse toneel- en scenarioschrijver Robert van Dijk. Hij heeft in zijn kinderboek oog voor diversiteit. Hij durft de duidelijke vergelijking in cultuur en uiterlijk aan te gaan. Er heerst een onvoorwaardelijke liefde tussen de blonde moeder en haar donkere, kroesharige dochter. Toch kan je tussen de regels door een tristesse voelen en ervaar je een kloof van gemis tussen de twee personages. Hoe verder je vordert in het verhaal, hoe meer je merkt dat dit onuitgesproken verdriet verschillende oorzaken kent. Speelt hier het verlangen naar een vaderfiguur mee? De angst van mama om altijd alleen te blijven? Esi haar gevoel van er niet helemaal bij horen in de klas of haar meegaande ‘ik-wil-graag-goed-doen’-karakter?
 
In eerste instantie voelt het alsof Van Dijk een avontuurlijk verhaal wil vertellen van een reis  naar je land van herkomst. Wie dieper graaft voelt emoties, diversiteit, het erbij horen, de wens om gezien te worden en de oprechte goedheid van de personages.  
 
Robert van Dijk, Alette Straathof: Vrijdag kom ik weer thuis, Gottmer, Haarlem 2020, 19 p. : ill. ISBN 9789025772468. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri