Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Jacques & Lise: Henry

door Sofie Brants

6+ - Illustratorenkoppel Jacques Maes en Lise Braekers, Jacques & Lise, werden wereldwijd al meermaals geprezen voor hun werk en weten de kijker keer op keer te verrassen met hun prachtige illustraties. Na het tekstloze Als sneeuw voor de zon kiest het duo opnieuw voor een prentenboek met tekst. Hoewel ze trouw blijven aan hun gekende robuuste tekenstijl in een beperkt kleurenpallet zijn er ook enkele vernieuwende elementen, zoals de interactieve kaders en flappen en het gebruik van felle kleurcontrasten. De details van de tekeningen zijn minder verfijnd dan in Oskar (2016) en Duif, maar de weelderige paginagrote illustraties zijn opnieuw een ware streling voor het oog.  

Henry, een kleine besnorde man met een prominente vetkuif, woont in een kale kamer. Wanneer hij uit het raam kijkt ziet hij de schoonheid van de natuur en besluit hij deze naar binnen te halen. Zo krijgt zijn ruimte de kleuren en vormen van buiten: een tafel en stoelen worden uit het hout van de bomen gesneden, een vaas uit de rots en een halfnaakt dier verraadt dat zijn vacht gebruikt werd om er een tapijt van te maken.
 
Maar wanneer is het genoeg? Kenmerkend voor de boeken van Jacques & Lise is dat de vaak gevoelige moraal op een luchtige en ongedwongen manier wordt gebracht, zonder dat het belerend aanvoelt. Hoewel Henry eerst enkel praktische gebruiksvoorwerpen in huis lijkt te halen, volgen later ook planten, dieren en zelfs grote vogeleieren die enkel een decoratieve functie hebben. Net zoals in Viktor halen de auteurs de huidige consumptiemaatschappij aan door impliciet te verwijzen naar de invasie van de mens op de natuur die nog maar weinig grenzen kent.
 
De vrienden van Henry zijn jaloers bij het zien van de prachtig gevulde kamer en wanneer hij de geheimen van zijn inrichting prijsgeeft, plundert iedereen er buiten op los. Er volgen kleine tekeningen met taferelen waarbij een kaalgeplukte kip tevergeefs haar veren achterna loopt, weelderige planten gedegradeerd worden tot hun steel en insecten op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen nadat hun habitat werd meegenomen. De illustraties worden met de nodige humor gebracht, maar de troosteloosheid van de beelden zal oudere kinderen ongetwijfeld niet ontgaan. Daarnaast spreken de auteurs de jonge lezer aan in hun fantasie door symbolisch spel te betrekken in hun tekeningen. Zo zal de vorm van het ei dat Henry laat vallen later zijn hoed worden.
 
Het besef dat ook natuurbronnen uitgeput geraken is onvermijdelijk: de kaalheid en de kilte die eerder Henry’s kamer typeerden, ziet hij nu buiten door het raam.  
 
‘Zijn overvolle kamer voelt plots heel leeg.
Gelukkig is er ruimte om opnieuw te beginnen.’
 
Gepakt en gezakt verhuist Henry met een aantal essentiële zaken naar een nieuwe ruimte. Dat laatste mag de lezer gerust letterlijk nemen, want zijn nieuwe uitzicht lijkt de maan te zijn. Hij besluit dat hij wat hij door het raam ziet wil behouden in haar pracht en dat het binnen goed is zoals het is.  
 
Kinderboeken over klimaatbewustwording zijn de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Anders dan prentenboeken uit hetzelfde genre benoemen Jacques en Lise het probleem niet noch reiken ze oplossingen aan. Henry en zijn vrienden worden op geen enkel moment terecht gewezen voor het plunderen, wel worden de gevolgen van hun gedrag getoond. Dit is een uitnodiging voor de lezer om zelf na te denken over waar onze spullen vandaan komen. Dat de auteurs allerminst een waardeoordeel willen vellen wordt duidelijk in de illustratie op de achterflap die erkent dat ook boeken een product zijn van de natuur. Ook Henry zelf zondigt nog wel eens aan zijn goede voornemens wanneer hij een nieuwe hoed maakt van een halve planeet.  
 
Henry is een boek dat stemt tot nadenken. Over de onverzadigbare mens voor wie de uitbuiting van natuurbronnen een evidentie is geworden, maar evenzeer over de mens die verwonderd blijft over het buitengewone uitzicht dat de ongerepte natuur ons te bieden heeft.
 
Jacques Maes, Lise Braekers: Henry, Van Halewyck, Kalmthout 2020, 36 p. : ill. 9789463832397. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri