Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Henry Lloyd, Laurens Rawie (ill.): Prinses Nola en haar waardeloze prins

door Katrien Maris

10+ - De mysterieuze Henry Lloyd liep met zijn eigenzinnig liefdessprookje Flin of de verloren liefde van een eenhoorn meteen in de kijker. Het boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs in 2020 en ontving in datzelfde jaar een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.   

In diezelfde magische omgeving speelt ook dit verhaal zich af. De meer dan assertieve Nola, afkomstig uit een arm leerlooiersgezin met zeven dochters, droomt van reizen en van een avontuurlijk, bruisend leven. Wanneer ze valt voor de zachtaardige prins Clemens, lijkt die droom even uit te komen. Maar al vlug wordt duidelijk dat Nola en Clemens de werkelijkheid op een totaal andere manier percipiëren en daarbij maar weinig aandacht hebben voor elkaars gevoelens. Dat komt in het verhaal mooi tot uiting doordat éénzelfde gebeurtenis achtereenvolgens vanuit het perspectief van Nola en dat van Clemens belicht wordt.
 
Op hun huwelijksdag bijvoorbeeld ziet Nola vooral negatieve dingen bij haar prins zoals zijn onzekerheid, zijn uitgesproken wangen en zijn bezweet voorhoofd. Het koninklijk kasteel, haar nieuwe thuis, voelt aan als een gevangenis. Ze zal immers nooit meer vrij door de straten van de stad kunnen dwalen. Clemens daarentegen loopt op wolkjes. Hij adoreert zijn bruid en ziet alleen haar mooie kanten, wat hem overdreven poëtische uitspraken ontlokt: ‘Een droom kwam daar, in een witte jurk met een sleep, aanzweven.’
 
Ze groeien verder uit elkaar. De schatkist raakt leeg en het kasteel steeds meer in verval, omdat de goedhartige Clemens, intussen koning, de belastingen afschaft. Ondanks alle financiële problemen, is Clemens best tevreden met hun leven op het kasteel, terwijl Nola zich teleurgesteld realiseert dat er van reizen niet veel in huis zal komen. ‘Zij was de muis die in de val zat.’ De conflicten lopen hoog op. Wanneer Nola ontdekt dat Clemens in het stadstheater bijverdient als buikspreker en daarbij hun echtelijke conflicten opvoert, barst de bom. Ze vertrekt.
 
Tijdens Nola’s zwerftocht rijgen klassieke sprookjeselementen zich aaneen. Ze ontsnapt ternauwernood aan een pact met de duivel, dwaalt door een behekst huis en komt in het Doolwoud terecht. Hier loopt ze een paar oude bekenden uit Flin of de verloren liefde van een eenhoorn tegen het lijf. Het is bijzonder komisch en beslist herkenbaar voor drukbezette ouders om te lezen hoe de pratende eenhoorn Juniper zichzelf in bomen heeft leren klimmen om van tijd tot tijd te ontsnappen aan de zorgvraag van zijn twee merries en hun vijf eenhoornveulens. Maar tegelijkertijd omschrijft hij de liefde prachtig:
 
‘Soms steekt het op, dan gaat het weer liggen. Om en om. Soms wil je op jezelf zijn, dan weer bij de ander…’
 
Door haar wens bij een magisch meer verandert Nola in een muis. Zo belandt ze onder de grond, waar ze de tweehoofdige dwerg Mono ontmoet. De twee hoofden zijn, zoals meestal, aan het kibbelen. Met een schok herinnert Nola zich haar scheldtirades tegen Clemens. De ontmoeting met Juniper en Mono zet Nola grondig aan het denken en ze keert terug naar het kasteel. Een mooi detail is dat de spreekwoordelijke muis in de val uit het begin van het verhaal nu als echte muis uit volle overtuiging terugkeert naar haar prins. En Clemens evolueert ondertussen ook. Hij ontwaakt stilaan uit zijn passiviteit, knapt het kasteel op en leert koken. Het is knap hoe Henry Lloyd het koppel mentaal geleidelijk naar elkaar laat toe groeien, zonder dat het verhaal uitloopt in een suikerzoete hereniging. Op het einde is Nola nog steeds onderweg naar huis. Clemens zit op de trap van het kasteel op haar te wachten.
 
De schrijver is er opnieuw in geslaagd een bijzonder sprookje te schrijven dat kinderen met plezier zullen lezen. En iedereen kan genieten van de fijne humor en de filosofische gedachten over wat er bij liefde en partnerschap komt kijken.
 
Henry Lloyd, Laurens Rawie: Prinses Nola en haar waardeloze prins, Querido, Amsterdam 2020, 356 p. : ill. ISBN 9789045125664. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri