Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Jackie Azúa Kramer, Cindy Derby (ill.): De jongen en de gorilla

door Loes Reichenfeld

4+ - Het verdriet van een kleine jongen om het verlies van zijn moeder is zo groot als een gorilla, allesomvattend en paginavullend. De gorilla geeft antwoord op de vragen van het jongetje als ‘Hoe weet je of iemand dood is?’ en ‘Kan mama niet meer thuiskomen?’. Net als zijn vader probeert het jongetje het gemis een plek te geven: tijdens het vliegeren op het strand, in de speeltuin en ’s avonds bij het slapen gaan. Maar wel apart van elkaar. De gorilla brengt ze dichter tot elkaar, totdat zijn taak is volbracht.   

In prachtige zachtgekleurde aquarellen krijgt het verhaal vorm in de spreadvullende afbeeldingen. Het verdriet en de eenzaamheid van vader en zoon zijn voelbaar door hun treffend geschilderde neerslachtige houding en de grote afstand tussen beide. Gedurende het verhaal komen ze dichter tot elkaar en krijgt hun leven steeds meer kleur. Dit komt ook betekenisvol tot uiting via de kille grijsgetinte schutbladen voorin en de warme oranje-roze schutbladen achterin het boek. Daartussenin bevindt zich het verhaal waarin de gorilla in het beeld steeds meer afstand neemt.
 
De tekst is een dialoog tussen de jongen en de gorilla, mooi vertaald door Edward van de Vendel. De jongen stelt vragen en de gorilla geeft (in cursief weergegeven) antwoord en biedt daarmee troost en richting aan de verwerking:
 
‘Je bedoelt, als we de koekjes bakken die mama altijd maakte?
Ja, elke hap die je neemt is een soort herinnering.
En de madeliefjes uit mama’s tuin?
De zaadjes die jullie hebben geplant zijn net als jouw moeders liefde: een cadeau dat altijd zal blijven.
 
De gorilla zorgt voor de woorden die het jongetje moeilijk vindt om te uiten. Zo ontdekt hij dat het goed is om over je verlies te praten. En ook in de tekst neemt de gorilla langzaam afstand en neemt de vader het gesprek met het jongetje over.
 
Een hartverwarmend en troostrijk verhaal over het verwerken van verlies. Het verhaal doet denken aan het veelvuldig bekroonde Gorilla van Anthony Browne uit 1983, in hetzelfde oblong formaat en lila omslag, waarin ook een fantasie-gorilla een kind helpt bij het verwerken van diepe emoties en zorgt voor toenadering naar een vader.  
 
Jackie Azúa Kramer, Cindy Derby (ill.): De jongen en de gorilla, Samsara, Amsterdam 2020, 42 p. : ill. ISBN 9789492995674. Vertaling van The boy and the gorilla door Edward van de Vendel. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri