Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Barbara de Wolf: Kleintje

door An-Sofie Bessemans

3+ - Op de schutbladen van Kleintje zien we een lange tandem voorbijtrekken, op de fiets zitten elf vrienden. Ze hebben boodschappen gedaan en het boek begint als ze gezellig zitten te eten. ‘Van groot naar klein zitten ze om de lange tafel’. Maar als ze klaar zijn en het is tijd om op te ruimen, toont de grootste, Beer, zich niet van zijn sympathiekste kant. Hij ‘denkt slim te zijn’ en schuift snel zijn vieze vaat door. Hij moet uitbuiken, klinkt het, en hij vraagt aan zijn buur Pony, die hij kleintje noemt, om af te ruimen. Waarop Pony naar het meisje naast zich kijkt, die op haar beurt de klus wil doorschuiven naar Hond. En zo gaat het steeds maar verder.   

Barbara de Wolf draagt dit prentenboek op aan alle kleintjes en iedereen die zich klein voelt. Als wie groter is steeds het werk wil afwentelen op de volgende in de rij, ziet het ernaar uit dat de allerkleinste onvermijdelijk de klos wordt. Gelukkig - en anders dan vaak in het volwassen leven helaas - wreekt de kleinste zich, en mag Beer alsnog alles naar de vaatwasser dragen. Het doet je denken over alternatieve scenario’s, waarin ieder zijn eigen bord afruimt of elk zijn steentje had kunnen bijdragen.
 
Barbara de Wolf maakte een leuk stapelverhaal, dat zich goed leent tot het benoemen van dieren en het aanwijzen van hun eten: de pony eet stro, de kat eet vis, de schildpad sla enz. Er valt uiteraard ook te tellen, te vergelijken (wie is kleiner, wie is het grootst) en je kan je geheugen trainen met de aangroeiende stapel vaat. Grappig en herkenbaar zijn de smoesjes waarvan de personages zich bedienen om maar niet te hoeven afruimen: huiswerk hebben, dringend naar de wc moeten, straks naar de wc moeten, gisteren al afgeruimd hebben…
 
Maar dé troef aan dit prentenboek zijn de illustraties in gemengde techniek. De Wolf knipt en plakt haar personages en de spullen op de voorgrond tot collages, de achtergrond is wit, maar met grijze lijnen hangt ze nog lampen op of tekent ze het landschap of het huis waar het verhaal zich afspeelt. Op YouTube vind je een filmpje dat je een glimp biedt van making of van het boek. Barbara de Wolf is al bijna twintig jaar zeer productief, maar naar mijn gevoel blijft haar werk om de een of andere reden wat onderbelicht. Qua illustraties en kindvriendelijkheid hoeft ze in dit werk alvast niet onderdoen voor buitenlandse tegenhangers als Lauren Child.
 
Barbara de Wolf: Kleintje, Ploegsma, Amsterdam 2020, 28 p. : ill. ISBN 9789021681030. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri