Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Marjoke Henrichs: NEE! zei Konijn

door Martina van der Logt

3+ - Het prentenboek NEE! zei Konijn van Marjoke Henrichs is een feest van herkenning. Het is een mooi groot prentenboek, met afwisselend zachte en heldere kleuren, en speelse tekeningen. Het neemt de lezer mee in een dag van het leven van een peuter met een eigen willetje. Konijn verkent de grenzen en zegt in eerste instantie op alles wat zijn mama zegt ‘NEE!’ Maar mama is niet voor één gat te vangen en weet steeds met handigheidjes Konijn over te halen om toch te doen wat nodig is. Zijn favoriete T-shirt ligt klaar. Er ligt een lekker ontbijtje voor hem op tafel. Zijn laarsjes worden neergezet om in de regen te spelen. Uiteindelijk doet Konijn toch steeds wat mama wil. Mother knows best is dan ook een duidelijke leidraad in het verhaal.   

‘NEE! NEE! NEE! NEE! NEE! zei Konijn.
Ik hoef niet in bad! Maar het bad is lekker warm, zei mama. Ik wacht wel op je.
NEE! zei konijn. Ik heb me verstopt.
Ik heb je gevonden! zei mama. Kom maar mee. NEE! zei Konijn.
Maar het bad zat vol schuim en Eend was er ook…
Spetter! Spatter! Spitter!’
 
De prenten zijn mooi, maar wat betreft vormgeving oogt het boek op momenten rommelig. In het begin, wanneer Konijn zich aankleedt, is de plaatsing van de letters ten opzichte van de prenten overdacht en is de tekst bovendien speels en met het verhaal mee bewegend vormgegeven. Halverwege echter, vooral bij het stukje over het buitenspelen, is de mooie samenhang tussen tekst en prenten verdwenen. Het geeft de indruk dat de tekst lukraak in de prenten is geplaatst waar er ruimte was. Het had best wat esthetischer en rustiger gemogen. Tegen het einde zien we de rust in de vormgeving weer terugkeren.
 
Deze dag uit het leven van een peuterpuber zorgt voor een leuk en gezellig verhaal. De speelsheid en de grapjes compenseren dan ook voor de wat rommelige vormgeving. NEE! zei Konijn is een aanrader voor ouders en verzorgers die de peuter een spiegeltje willen voorhouden met dit verhaal. Peuters zullen zich in Konijn vast wel kunnen vinden.
 
Marjoke Henrichs: NEE! zei Konijn, Querido, Amsterdam 2021, 32 p. : ill. ISBN 9789054125695. Vertaling van No said the Rabbit door Irma Hornman. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri