Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Jaco Jacobs: Een mooie dag om in een boom te klimmen

door Sigrid Jacobs

9+ - Ken je dat gevoel? Je hebt een oudere broer die knap en gespierd is en elk meisje kan krijgen. Je hebt een jongere broer die niet alleen een snoezig gezichtje heeft, maar ook nog eens superslim is. En jij, jij voelt je eigenlijk niet zo heel bijzonder. Zo is het ook voor Marnus, die opgroeit in een Zuid-Afrikaans dorp. Marnus voelt zich onzichtbaar in zijn gezin en weet eigenlijk niet waar hij goed in is of wat hij moet doen.  

Op een dag klopt Leila aan zijn deur. Zij wil actievoeren tegen de beslissing van de gemeente om enkele bomen te kappen. Marnus is geïntrigeerd en volgt haar. Om te voorkomen dat de mannen van de gemeente de bomen kappen, klimt Leila erin. Dan kunnen ze vast niets doen, denkt ze. Marcus heeft het gevoel dat hij voor het eerst van zijn leven een doel heeft en klimt haar achterna. Maar waarom zijn die bomen zo speciaal voor Leila? En wat betekent deze actie nu eigenlijk voor Marnus zelf?
 
Een mooie dag om in een boom te klimmen is niet zo’n origineel verhaal en ook de personages voelen soms wat vlak, maar dat is eigenlijk bijzaak. Het verhaal van Jaco Jacobs kijkt op een toegankelijke manier naar vormen van protest en milieuactivisme. Die actuele onderwerpen koppelt Jacobs aan een coming-of-age verhaal van een jongen waar veel kinderen zich in zullen herkennen. In de wereld van vandaag is Een mooie dag om in een boom te klimmen een uiterst relevant boek dat serieuze onderwerpen op een positieve toon presenteert aan kinderen en jongeren. Ja, dit boek heeft zijn beperkingen. Nee, laat dat zeker geen belemmering zijn.
 
Jaco Jacobs is een klinkende naam in het Zuid-Afrikaanse jeugdliteratuurlandschap. Hij heeft intussen al meer dan 180 boeken gepubliceerd voor kinderen en tieners en vertaalt bekende jeugdauteurs naar het Afrikaans. Dit nieuwste boek combineert de lichte stijl die Jacobs wel vaker hanteert met diepgaande onderwerpen. Een mooie dag om in een boom te klimmen is leuk om voor te lezen of fijn om zelf te lezen voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. En wie weet, misschien kan het wel een aanleiding zijn voor een gesprek over ontbossing en andere milieu- en klimaatproblemen?
 
Jaco Jacobs: Een mooie dag om in een boom te klimmen, Ploegsma, Amsterdam 2020, 120 p. ISBN 9789021680644. Vertaling van ’n Goeie dag vir boomklim door Tjalling Bos. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri