Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Joe Todd-Stanton: Julius Muis

door Katrien Maris

4+ - Julius Muis woont al zijn hele leven alleen in een holletje onder de grond en dat bevalt hem prima. De dieren boven beschouwen hem immers enkel als prooi en zijn ondergrondse buren lopen hem maar voor de voeten. Julius heeft ondertussen zo zijn eigen methodes om ze allemaal te vermijden. Op een nacht stort de hongerige vos zich via de bovengrondse voorruit het muizenhol binnen. Het lukt hem nét niet om Julius te pakken te krijgen en tot overmaat van ramp zit hij met zijn kop klem in het hol. De vos smeekt Julius om hulp en belooft hem daarna voor altijd met rust te laten. De kleine muis duwt en trekt langs alle kanten, maar de vos blijft helaas klem zitten. Uit medelijden nodigt Julius hem uit voor de maaltijd. De volgende ochtend wordt de vos toch bevrijd en Julius herneemt zijn eenzame leventje. Alles lijkt weer zijn gewone gangetje te gaan, tot Julius dreigt opgepeuzeld te worden door de kerkuil.    

In Groot-Brittannië valt het werk van Joe Todd-Stanton alvast in de smaak. Het geheim van de Zwarte Rots (Leopold 2019) werd in 2018 bekroond met de Waterstone’s Children’s Book Prize for Best Illustrated Book en stond in datzelfde jaar ook op de shortlist van Oscar’s Book Prize. Ook Julius Muis was terug te vinden op de shortlist van Oscar’s Book Prize in 2020.
 
Op een speelse manier toont Todd-Stanton dat vriendschap zoveel meer kan zijn dan een synoniem van symbiotische eenheid. Prooi en roofdier, door de natuur veroordeeld om op voet van oorlog te leven, gaan tegen hun instincten in. Een bijzondere mengeling van zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander speelt hierbij een belangrijke rol. Het mooiste is nog dat deze uitzonderlijke vriendschap kan gedijen zonder dat een van beide partijen zijn eigenheid hoeft te verliezen. Want in de kern blijven Julius en de vos toch allebei eenzaten.
 
Todd-Stanton gebruikt zachte, frisse kleuren voor zijn illustraties. De dieren doen denken aan tekenfilmfiguurtjes. Opvallend zijn de enorme, onschuldige ogen van zowel Julius als de vos, waardoor hun grote aaibaarheidsfactor extra in de verf wordt gezet. Wie goed kijkt, zal details ontdekken die de illustraties net dat tikkeltje meer glans geven. Julius’ hol is een verzamelplaats van allerlei voorwerpen uit de mensenwereld. Een veterschoen doet dienst als bed, het kopje in Delfts blauw porselein is een soort afvalemmer. Prachtig is de prent van het ondergronds holenstelsel, waar je de gelegenheid krijgt om binnen te kijken bij de bewoners. Terwijl Julius eenzaam aan zijn tafeltje eet, zien we in een ander hol oma muis aan twee kleintjes voorlezen. In nog een ander hol genieten twee mollen van een gezellig etentje.
 
Julius Muis is een grappig prentenboek, maar Todd-Stanton weet ook te ontroeren. Hij toont zich een veelzijdig illustrator en doet uitkijken naar meer van dit.
 
Joe Todd-Stanton: Julius Muis, Leopold, Amsterdam 2021, 40 p. : ill. ISBN 9789025879532. Vertaling van A Mouse Called Julian. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri