Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Brenda Froyen, Marloes De Vries (ill.): Een jaar met Wifi

door Robin van Elk

8+ - ‘“2020 is het jaar dat iedereen besefte hoe onmisbaar Wifi is”, zei papa. We keken naar Wifi. Hij stak zijn rechtervoorpoot omhoog en ging op zijn rug liggen zodat we hem allemaal konden knuffelen, ons knuffelcontact van 2020.’ In Een jaar met Wifi verbindt Brenda Froyen op humoristische wijze twee thema’s die een grote rol spelen tijdens de coronapandemie: afhankelijkheid van het internet en behoefte aan (sociaal) contact.  

In 25 korte verhalen en in chronologische volgorde wordt de lezer meegenomen in de wereld van de familie Froyen en hun nieuwe aanwinst: tollerpup Wifi. Wifi is vernoemd naar de periode van twee weken waarin broers Zen en Jip niet mochten internetten nadat ze met de creditcard van hun moeder voor vijftig euro aankopen hadden gedaan in de online game Fortnite. En dat viel ze niet mee! Door de hond Wifi te noemen zitten broers Zen, Jip en Lom voorlopig niet meer zonder Wifi. Het is bovendien een uitstekende naam voor een hond die zijn eigen Instagram-account en TikTok-kanaal heeft. Wifi weet zich nog niet zo goed te gedragen en het gezin is daardoor de hele tijd met hem in de weer. Hij spaart bh’s, houdt van balpennen en van knuffelberen, maar van hondenspeeltjes moet hij niets weten. Verder houdt hij niet van apporteren, weigert hij alleen te slapen en begrijpt hij niet dat het niet netjes is om binnen zijn behoeftes te doen. Daarom gaat het hele gezin buiten achter een bosje naar het toilet, zodat de hond dat ook leert.  
 
Zen, een van de drie zoons van de auteur, is de verteller van het verhaal. Op een aantal momenten treedt de volwassen stem van Froyen te veel op de voorgrond. Bijvoorbeeld wanneer Zen met zijn ouders praat over klimaatverandering, of aan het einde, wanneer hij uitzoomt en reflecteert op het boek: ‘[...] dit is geen kinderboek. Het is ook geen grotemensenboek. Het is gewoon een boek.’ Heel storend is het niet, ook omdat de herkenbare gezinssituaties, eenvoudige vertelstijl en droge humor veel goedmaken. Vooral de momenten waarin het gezin zich met de hond vergelijkt zijn erg grappig: ‘Hij sprong tegen ons op, begon ons overal te likken en plaste van blijdschap. We waren ook ontzettend blij, maar wij plasten niet.’ De begeleidende speelse zwart-witillustraties van Marloes De Vries voegen nog extra humor aan het verhaal toe.  
 
Een jaar met Wifi
is een eigentijds boek dat naast corona ook andere onderwerpen aansnijdt die op dit moment niet meer weg te denken zijn, zoals klimaatverandering, veelvuldig internetgebruik en opvoeding. Soms ligt het belerende er wat dik bovenop, maar bovenal is het een grappig verhaal dat leuk is om (voor) te lezen.
 
Brenda Froyen, Marloes De Vries: Een jaar met Wifi, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2021, 128 p. ill. ISBN 9789002273940. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri