Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Hadi Mohammadi, Neda Rastinmehr (ill.): Granaatappelmeisje

door Jen de Groeve

4+ -      

‘Oma vertrok in de herfst.
Ze ging met de zwaluwen op reis.
Het was de eerste keer dat ze zonder wandelstok
Het huis uitliep.’
 
Oma is weg, het kleine meisje zoekt overal maar vindt haar niet terug. ‘Weten jullie waar oma is?’, vraagt ze aan de duiven, maar ze kan niet verstaan wat ze koeren. ‘Hoe kan oma zonder stok zijn weggegaan?’, vraagt ze aan mama en stilte is het antwoord. Weken en maanden gaan voorbij, op de granaatappelboom die oma in de tuin had geplant – ‘De bladeren roken naar haar handen.’ – valt sneeuw. Maar als de lente komt, groeien uit één granaatappelzaadje wel duizend nieuwe. Dat is wat oma aan het meisje vertelde, dat is wat haar troost bij dit verlies.
 
In dit zachte verhaal van de Iraanse schrijver Hadi Mohammadi is nergens sprake van dood of sterven. Dat oma niet meer terugkomt sijpelt bij het meisje met de tijd, heel natuurlijk binnen. Op het ritme van de seizoenen zal ze begrijpen dat leven en dood met elkaar verbonden zijn en ervaren hoe de granaatappelboom haar blijvend aan oma herinnert. Het boek is gemaakt in het kader van het project ‘Read with me’. Dat wil Iraanse kinderen in moeilijke maatschappelijke omstandigheden in contact brengen met bijzondere prentenboeken. Van Hadi Mohammadi verscheen binnen dit kader eerder Het meisje en haar zeven paarden. Marit Törnqvist is nauw betrokken bij het project en ook van haar verschenen twee prentenboeken: Pikkuhenki met Toon Tellegen, en Groter dan een droom met Jef Aerts. Törnqvist coacht jonge illustratoren bij hun eerste uitgave en voor dit prentenboek was dat Neda Rastinmehr.
 
Blauw-grijze, oranje en gele tinten domineren Rastinmehrs kleurenpalet, waardoor ze erin slaagt altijd licht te laten doorschemeren in donkerder getinte taferelen. Ook als de sneeuw valt tegen een grauw-blauwe lucht, lichten de granaatappels en kleurige bloemen op. Rastinmehr vat zo opvallend goed de sfeer van het verhaal: de levendigheid van het onversaagde, kleine meisje mildert de rouw om oma’s dood. De focus in de illustraties ligt steeds op het meisje, hoe ze speelt, zoekt, vraagt en troost zoekt. Rastinmehr schilderde taferelen, die mooi variëren van koel blauw en zacht geel naar een warm, intens oranje-geel, telkens over een dubbele bladzijde. De tekst, hoewel hier en daar vrij omvangrijk voor een prentenboek, dringt nergens op de voorgrond, waardoor de vertelkracht van de prenten uitstekend tot zijn recht komt.
 
Hadi Mohammadi, Neda Rastinmehr: Granaatappelmeisje, Querido, Amsterdam 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789045125763. Vertaling door Jef Aerts. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri