Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Pieter van den Heuvel: Een toren van koe

door Jan Van Coillie

4+ - Pieter van den Heuvel maakte meteen indruk met zijn prentenboekendebuut De verhuisdieren, een fantasierijk accordeonboek dat je kon uitvouwen tot een prent van vier meter lang. In Een toren van koe krijg je geen spectaculair vouwscenario maar wel een even indrukwekkende, speelse en originele compositie in het spoor van stapelliedjes als ‘De boom staat op de bergen’. Het boek begint trouwens op een wei met een dode boom en eindigt hoog boven de bergen…  

Zoals het oude stapellied is de tekst berijmd en ritmisch. Vanaf de eerste regels huppel je het verhaal binnen: ‘De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee./ Pablo neemt de leiding…/ en Marie is nummer twee.’ Dan volgen Suus en Truus, Bertha, Marieke en Henrieke en nog een hele stapel andere koeien, die allemaal een onweerstaanbare drang voelen om te klimmen, te vliegen of in elk geval even los te komen van de zwaarte van hun koeienbestaan.
 
De vrolijk huppelende tekst leest lekker, maar het zijn toch vooral de prenten die de show stelen. De almaar groeiende toren van koeien is een feest voor het oog. Wonderlijk is hoe ze op de toren geraken: met ladders, touwen en kranen en uiteindelijk via een trampoline, een regenboog, een luchtballon of een raket. Grappig is wat ze zoal meenemen, gras en hooi maar ook een reiskoffer, een tros ballonnen en zelfs een ijsjeswagen. Let ook op de mimiek van de koeien, die varieert van verlangen over verbazing tot verbijstering. Er gebeurt ook van alles rond de toren: een eekhoorn steelt een ei uit het nest van een ooievaar, twee schapen reiken een baal hooi aan met een heftruck, er stapt een koe voorbij op stelten, een schaap met een toiletpot op zijn rug vangt de plas op van een koe uit de toren, er zweeft van alles door de lucht en uit het water duikt een enorme inktvis op die een gevaar lijkt maar uiteindelijk meehelpt.
 
Erg knap is hoe de illustrator naar het einde toe steeds verder uitzoomt, zodat de hele koeientoren zichtbaar blijft en je meer en meer van het landschap te zien krijgt, met bergen en uiteindelijk het schier eindeloze heelal. De toren wordt ook almaar gekker, zelfs de stal belandt op de top en ‘om alles recht te houden, springt er een zeekoe op’. Er worden nog koeien aangevoerd met legerhelikopters en er is zelfs een die haar leven riskeert met een zelfgemaakte propeller. Tot de boer roept: ‘zo is het wel weer mooi geweest!’ De volgende ochtend lijkt alles terug normaal, hoewel…
 
Klim mee op deze torenhoge ode aan de grenzeloze verbeelding. Zonder twijfel wil je de klim meermaals maken. Beslis dan zelf of je dit een boom of een berg van een boek vindt.
 
Pieter van den Heuvel: Een toren van koe, Gottmer, Haarlem 2021, 42 p. : ill. ISBN 9789025773502. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri