Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Harmen van Straaten: Tien olifanten op weg naar een dansfeest

door Jan Van Coillie

Vrolijk rijmend en tekenend danst Harmen van Straaten door prentenboekenland. Tien olifanten op weg naar een dansfeest sluit aan bij een rondedans van ‘grappige en ondeugende rijmboeken’ zoals Hé, wie zit er op de wc?, Retteketet! We gaan nog niet naar bed, Alle wielen in de file en Ik heb lekker een hele grote trekker (Leopold resp. 2015, 2018, 2019, 2020). In zijn jongste figureren opnieuw veel van zijn favoriete dieren: de olifanten op kop, gevolgd door leeuwen, tijgers, nijlpaarden en… een bende luiaards. Op uitnodiging van de olifanten trekken ze vrolijk dansend door het woud naar een feest met muziek en gratis eten en drinken voor iedereen. Natuurlijk loopt dat feest anders af dan verwacht.  

In zijn typische, zwierige en karikaturale tekenstijl zet Van Straaten een vrolijke beestenboel neer. Op de schortjes van de verlekkerde leeuwen en tijgers na, dragen de dieren geen kleren, maar ze nemen wel menselijke houdingen aan, wat op zichzelf al voor humor zorgt. Daar voegt de illustrator nog allerlei visuele grapjes aan toe, zoals dansende nijlpaarden, boven op mekaar. De waterverftechniek blijkt uiterst geschikt om het broeierige oerwoud met zijn weelderige plantengroei weer te geven.
 
De tekst is al even luchtig als het tekenwerk. Daarvoor zorgen op de eerste plaats het huppelende ritme en de rijmen. Daar bovenop komen versregels die inspelen op de voorliefde van jonge kinderen voor scabreuze humor. Over de olifanten luidt het: ‘Hun billen wiebelen sierlijk rond’, met dat geinig stukje ironie in het woord ‘sierlijk’. De berijmde tekst is behoorlijk lang, met af en toe een dipje. Leuke rijmvondsten wisselen af met gezochte rijmen en regels die ritmisch stroef lopen door opvulling of ritmisch botsende woorden, zoals bij de nijlpaarden: ‘We tillen elkaar omhoog en dan… Vlug! / Zetten we elkaar terug, vanwege onze rug.’ Wat de rijmtechniek betreft, kan dit boek zich niet meten met berijmde prentenboeken van Ted van Lieshout of Bette Westera.
 
Het slot is minder verrassend dan we van Van Straaten gewoon zijn. Bovendien is de formulering behoorlijk abstract voor jonge kinderen:
 
‘En ineens krijgen alle dieren de geest.
‘Olifanten… wat een geweldig…
Waterdansfeest.’
 
Harmen van Straaten: Tien olifanten op weg naar een dansfeest, Leopold, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789025883164. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri