Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Joukje Akveld, Kees De Boer (ill.): Dit gebeurde allemaal echt

door An-Sofie Bessemans

6+ - Cees wil lekker in de tuin een nieuw boek lezen, maar dat is buiten de buren gerekend. In de dichtbebouwde wijk waar ze woont, lijkt op deze mooie septemberdag iedereen haar te dwarsbomen: de buurvrouw Cornelie die hardop tegen de hond praat, buurman Matthijs op tweehoog die van klussen houdt. Cees ergert zich aan steeds meer mensen in de buurt die lawaai maken, geurhinder veroorzaken… tot de emmer overloopt.  

Het verhaal vangt vrolijk en vriendelijk aan met Cees en haar katten, die door de verteller worden voorgesteld. Die laatste wordt af en toe onderbroken door een vogeltje dat commentaar geeft (‘Vier katten. Is dat niet een beetje veel?’). Gemoedelijk en idyllisch bouwt het verhaal op, tot het getater en het lawaai in de tekst gaan overwegen en je in de tekeningen ziet hoe Cees haar vuisten balt en kregelig wordt. De illustraties van Kees de Boer zijn expressief en cartoonesk, met veel lijntjes die beweging suggereren, en Cees’ hele gespannen lichaamshouding straalt uit hoe ze zich ergert. Tegelijk verliest De Boer, die we kennen van de dolkomische reeks ‘Agent en Boef’, de humor niet uit het oog en stopt hij bijvoorbeeld wortelen in Cees’ oren om het geluid te weren.
 
Joukje Akveld laat de situatie voor zich spreken met korte zinnen, het ritme zit goed – met een vertelstem die voor vaart zorgt, een resem geluiden, passende herhaling - en een leuk neologisme als ‘overkanters’ zorgt voor wat pit. Het vogeltje (wiens woorden worden onderscheiden in gele tekstballonnetjes) vertolkt de gedachten van de lezer.
 
Het verhaal kent een volstrekt dramatische afloop (‘een wraakverhaal’, weet de vertelstem) die al op de cover wordt gesuggereerd. Tenminste, tot Akveld nog een konijn uit haar hoed tovert aan het slot. Een trucje van de kinderboekenschrijver dat lezers verhaalinzicht biedt en tegelijk de herkenbare, groeiende problematiek wat ontzenuwt van het gebrek aan rust en stilte in een omgeving waar iedereen dicht op elkaar leeft. Zou het zijn omdat de makers in Nederland wonen dat het lawaai alleen van mensen en muziek komt en niet van het verkeer?
 
Joukje Akveld, Kees De Boer: Dit gebeurde allemaal echt, Querido, Amsterdam 2022, 40 p. : ill. ISBN 978904512660. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri