Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2024

Max Seeck: Rancune

door Karen Vandyck

Rancune is het derde deel in de reeks rond Jessica Niemi, brigadier van de Finse recherche. Omdat Niemi nog niet hersteld is van de gebeurtenissen van haar vorige zaak (zie De ijskring), krijgt haar collega rechercheur Jusuf Pepple van de afdeling Geweldsmisdrijven de leiding over de laatste zaak. De vierenzeventigjarige zakenman Eliel Zetterborg is immers onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in zijn appartement in Helsinki. Terwijl Zetterborg zich klaarmaakt voor de vijftigjarige viering van zijn bedrijf RealEst en zijn bodyguard Joonas Lamberg buiten een sigaretje rookt, krijgt Lamberg plots een paniekerige telefoon van Axel Zetterborg, zoon van. Wanneer Lamberg naar boven spurt, is Zetterborg senior al overleden. Omdat Lamberg geen onbesproken verleden heeft, maar er ook gaten zitten in het verhaal van zoon Axel Zetterborg, is hoofdcommissaris Helena Lappi vastbesloten om de zaak grondig uit te spitten, maar ze wil snel antwoorden en die kan Pepple haar niet direct geven. Ten einde raad klopt hij aan bij Niemi, die officieel nog niet weer aan het werk is, maar bij wie het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
 
Rancune wordt verteld in de derde persoon vanuit verschillende perspectieven, langs de ene kant de speurders, maar Seeck keert ook terug naar het verleden, naar een jachtweekend in 1990 met Zetterborg en een aantal werknemers waar iets is misgelopen. In de flat waar Zetterborg vermoord is, vinden de speurders een oude foto van de man met drie anderen. Pepple en co moeten de andere drie zo snel mogelijk zien te identificeren om verder onheil te voorkomen. Zo hopen ze ook de identiteit van de dader te leren kennen. Of zou Zetterborgs dood iets te maken hebben met zijn voornemen om één van zijn fabrieken te sluiten?
 
In dit deel staat Jessica Niemi grotendeels op de achtergrond. Rancune focust vooral op rechercheur Jusuf Pepple die zijn eerste grote zaak als onderzoeksleider niet wil verknallen en daardoor onder een hoop stress staat. Dat de hoofdcommissaris snel resultaat wil en ongeduldig over Pepples schouder meekijkt, helpt de rechercheur niet om zijn zenuwen onder controle te houden. Daarom klopt hij toch aan bij Niemi met wie hij een vertrouwensband heeft. Als een van de weinigen weet Pepple immers dat Niemi eigenlijk schatrijk is, en haar sjofele appartement een dekmantel is voor een immens luxueus appartement aan de andere kant van de gang. Maar Niemi kampt nog met haar persoonlijke demonen en voert ook nog haar eigen onderzoek naar Cammilla Adlerkreutz uit de voorgaande delen.
 
Aanvankelijk houdt Seeck het tempo in Rancune vrij laag. De auteur heeft wel een mooie vertelstijl en door de korte hoofdstukjes en het voortdurend wisselende perspectief leest het boek heel vlot. Naarmate het einde van het boek dichterbij komt, schakelt Seeck een paar versnellingen hoger en met een paar verrassende wendingen op het einde van het boek blijf je achter met een knap boek dat zeker smaakt naar meer. Rancune werd overigens bekroond met de Glazen Sleutel voor beste Scandinavische thriller.  
 
Max Seeck: Rancune, Bruna, Amsterdam 2024, 448 p. ISBN 9789400516069. Vertaling van Kauna door Petri Hoogendijk. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri