Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2020

Karen Cleveland: Dicht bij jou

door Karen Vandyck

Nadat ze tijdens haar stage werd verkracht door een invloedrijke politicus, Stephanie Maddox er haar levensdoel van om ervoor te zorgen dat dergelijke types niet meer ongestraft met hun crimineel gedrag wegkomen. Ze heeft alles opzij gezet voor haar opleiding en carrière, wat haar uiteindelijk een baan bij de FBI heeft opgeleverd. Door haar gedrevenheid en professionalisme schopt Maddox het zelfs tot een van de weinige vrouwelijke teamleiders. Als hoofd van de kleine afdeling interne zaken voeren Maddox en haar team onderzoek als hun collega’s hun boekje te buiten gaan.
 
Maddox’ veelbelovende carrière heeft echter ook een keerzijde. Ze is namelijk totaal vervreemd van haar tienerzoon Zachary, die grotendeels door zijn grootmoeder is opgevoed. Als Maddox toevallig een pistool vindt in Zachary’s kleerkast, schrikt ze zich uiteraard rot en beseft ze dat ze eigenlijk heel weinig weet van haar zoon. Wanneer haar collega en ex, agent Scott van de binnenlandse terreurbrigade, op een avond voor de deur staat met vragen over Zachary’s betrokkenheid bij de anarchistische ‘Beweging voor Vrijheid en Solidariteit’, dringt het tot Maddox door dat haar zoon wel eens in heel vieze papieren zou kunnen zitten.
 
Dicht bij jou is na Wat je niet weet (Bruna 2018) de tweede thriller van de Amerikaanse Karen Cleveland, die zelf acht jaar als analist bij de CIA heeft gewerkt. Cleveland spreekt dus uit ervaring als ze het in haar boeken heeft over overheidsonderzoeken en de manier waarop CIA en FBI werken. Dat geeft extra geloofwaardigheid aan de manier waarop het onderzoek in Dicht bij jou verloopt. Minder geloofwaardig is hoe Stephanie Maddox de gehele FBI altijd net één stapje voor is en haar zoon telkens uit de klauwen van de overheid weet te houden. Ook al is Maddox een uitstekende agent, ze beschikt op haar eentje niet over de middelen en manschappen van de FBI.
 
Cleveland weet de onzekerheid en twijfel van Maddox goed te vatten. De agente beseft dat ze schromelijk is tekort geschoten in de opvoeding van Zachary en veel te weinig betrokken is geweest in zijn leven. Nu is Zachary een slungelige puber met een pistool op zijn kamer en duistere vrienden op het internet. Hoewel de bewijslast tegen Zachary overdonderend is, wil Maddox zijn schuld niet aannemen en blijft ze zoeken naar diegenen hem er volgens haar hebben ingeluist. De moeizame relatie tussen moeder en zoon wordt goed beschreven en je voelt Maddox’ schuldgevoel en paniek. Door middel van flashbacks kom je ook de drijfveer en het motief van Maddox’ gedrevenheid te weten en wat er precies is gebeurd tijdens haar stage.
 
Dicht bij jou is geschreven met Stephanie Maddox als ik-verteller waardoor we voortdurend in het hoofd van dertiger Maddox zitten. De constante twijfel in Maddox’ hoofd en haar eindeloze dialogen met zichzelf zijn echter na een tijdje te repetitief en halen de vaart compleet uit het verhaal. Doorwinterde thrillerlezers zullen – ondanks de vele bochten die het verhaal maakt – de ontknoping ook al van ver zien aankomen waardoor deze Dicht bij jou de lezer finaal een beetje op zijn honger laat zitten.
 
Karen Cleveland: Dicht bij jou, Bruna, Amsterdam 2020, 367 p. ISBN 9789400511590. Vertaling van Keep You Close door Edzard Krol. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri