Misdaad

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Paul Cleave: Kinderspel

door Karen Vandyck

Met het verhaal van Kinderspel maakt de Nieuw-Zeelandse auteur Paul Cleave geen vrienden bij zijn moordlustige collega-auteurs. Hij brengt de politie immers op een origineel spoor, want wat als de dader van een misdaad nu eens een bekend thrillerauteur zou zijn? Uit hun research voor hun boeken weten deze auteurs immers als geen ander wat de perfecte moord is en hoe ze ermee weg kunnen komen.  

Kinderspel
draait rond het schrijversechtpaar Cameron en Lisa Murdoch die aan de top van de boekenverkoop staan, maar ondervinden dat aan de top blijven moeilijker is dan er te geraken. De uitgever zit hun achter de veren voor een nieuwe bestseller en hun huwelijk begint barstjes te vertonen. Hun zevenjarige zoon Zach is immers niet het makkelijkste kind. Zach krijgt geregeld, ook in het openbaar, plotse oncontroleerbare woede-aanvallen waar niets tegen te beginnen valt.
 
Wanneer de Murdochs tijdens een interview grappen dat niemand zo goed met een misdaad zou wegkomen als zij en even later Zach vermist raakt, vragen de politie en de media zich dan ook af of de ouders iets met de verdwijning van Zach te maken hebben. Het kan immers toch geen toeval zijn dat hun zoon verdwijnt net na zo’n uitspraak? De uitspraken en het gedrag van de Murdochs worden breed uitgesmeerd in de pers en de publieke opinie begint zich tegen hen te keren. Erger is dat de speurders ook niet onverschillig blijken voor wat de pers schrijft.
 
Kinderspel gaat van start met een spannende proloog waarin al enkele hints naar de rest van het verhaal zitten. Ook al kan je de namen van de personages dan nog niet plaatsen, je weet al dat het niet goed zal aflopen voor een van hen. Vervolgens springen we een week terug in de tijd en ontmoeten we Cameron en Zach Murdoch tijdens een uitje naar de kermis. Wanneer Zach plots van het springkasteel verdwijnt, zorgt de blinde paniek van zijn vader ervoor dat een ander jongetje gewond raakt en Camerons gedrag wordt gefilmd door omstaanders. Ook wanneer hij de woedende Zach onder zijn arm klemt en meesleurt naar de auto.
 
Paul Cleave is een ervaren auteur, die al meer dan tien boeken op zijn naam heeft staan en in zijn thuisland reeds drie keer de prijs voor beste Nieuw-Zeelandse thriller won. Dit merk je ook in Kinderspel, het boek is vakkundig en snel geschreven met vrij korte hoofdstukjes en zonder al te veel overbodige informatie. Cleave weet de spanning gedurende het hele boek vol te houden en hoewel je vermoedt welke richting het verhaal zal uitgaan, schudt Cleave halverwege toch nog een aap uit zijn mouw, waardoor je helemaal mee in het verhaal gezogen wordt.
 
Het merendeel van het verhaal volgen we door de ogen van Cameron Murdoch, die de ontwikkelingen in de verdwijningszaak van zijn zoon met de lezer meebeleeft en uiteraard heel persoonlijk betrokken is bij de zaak. Daarnaast is er ook nog het vertelperspectief van inspecteur Rebecca Kent, die de gebeurtenissen vanuit het nuchtere, objectieve standpunt van de speurders bekijkt. Dit vormt een mooie afwisseling en bewijst nogmaals dat dé waarheid niet bestaat en er altijd twee kanten aan een verhaal zijn. Tegelijk neemt Cleave ook de huidige (social) media nog even mee op de korrel.
 
Kinderspel schurkt hier en daar een beetje tegen de grenzen van de geloofwaardigheid aan, maar blijkt wel een erg spannende thriller te zijn.
 
Paul Cleave: Kinderspel, LuitinghSijthoff, Amsterdam 2022, 398 p. Vertaling van The Quiet People door Sandra van de Ven. ISBN 9789021030937. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri