Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.): Ik wil een wiegje worden zei de wilg

door Jen de Groeve

4+ - Van eikenhout worden tafels en kasten gemaakt, van populier pollepels, esdoornhout is geschikt voor de bouw van een viool. Hoe wek je in hemelsnaam de interesse van een kleuter voor het praktisch nut van diverse houtsoorten? Laat dat maar aan Bette Westera over. Ze begint zo:
 
‘Weet je wat ik later worden wil?
vroeg de eik aan de beuk.
‘Nee,’ zei de beuk, ‘wat dan?’
‘Een eikenhouten kastje.’
‘Is dat leuk?’
De eik knikte.
‘Dan wil ik ook een eikenhouten kastje worden,’ zei de beuk.
De eik ritselde verbaasd met haar bladeren.’
 
Vervolgens ziet de beuk in dat zijn levensdoel elders ligt en als hij zelf mag kiezen wordt hij een speelgoedtreintje. Of blokken. De berk, de wilg, de fijnspar, de es… allemaal weten ze wat ze willen worden als ze straks geveld worden. Zelfs de treurwilg is tevreden met zijn lot om te vermolmen, zo wordt hij een ‘lekker hapje voor de kevers’. En het sparretje, nog te klein om voor de houthakker van nut te zijn, groeit verder en droomt in de winter dat hij een kerstboom is.
 
Het gesprek tussen de verschillende boomsoorten over hun nut en hun doel, opent perspectieven voor kinderen om te bedenken wat ze zelf zouden willen worden, over ieders persoonlijke eigenschappen en hoe vermetel of bescheiden de dromen kunnen zijn. Achterin het boek staan de boomsoorten beschreven en waar hun hout voor kan worden gebruikt. Van elke boom is er een illustratie van zijn blad en vruchten.
 
Henriëtte Boerendans zorgde voor fenomenaal mooie houtsneden bij de tekst. Meestal per boom een vierkante prent ter grootte van een bladzijde, een paar keer loopt het tafereel over twee overliggende bladzijden. Een strak concept, dat regelmatig doorbroken wordt met kleinere illustraties die het tekstblok omringen, of doordat een deel van de illustratie uit haar kader ontsnapt. Dat geeft een mooie dynamiek aan de bladzijden. De prenten hebben verrassend veel informatiewaarde. Je krijgt niet alleen een gestileerd, maar authentiek beeld van de bomen die aan bod komen, Boerendans neemt ook kleine, relevante details op in haar prenten.
 
De sobere esthetiek van Boerendans’ houtsneden overtuigt telkens opnieuw. Haar prenten zijn in alle eenvoud ontzettend rijk. Het zijn doorgaans sobere composities van bomen die zich tegen de lucht aftekenen. Boerendans hanteert een geschakeerd kleurenpalet en misschien is het vooral dat wat zo intrigeert aan deze prenten. Een stervende treurwilg: de roze-rode gloed van de ondergaande zon verweeft subtiel het tanende blauw van de avondlucht met de aardetinten van het landschap. Een spar in een winterlandschap: de staalblauwe lucht wordt opgelicht door het besneeuwde landschap. Twee essen staan in de koele avondlucht, die krachtig opgeroepen wordt in een onbeduchte combinatie van groen en blauw. Adembenemend mooi!
 
Bette Westera, Henriëtte Boerendans: Ik wil een wiegje worden zei de wilg, Gottmer, Haarlem 2021, 40 p. : ill. ISBN 9789025775315. Distributie L&M Books


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri